2021-03-08T09:18:33+01:00 8. марта, 2021. 09:18 |

Kоврџавост листа брескве

Kоврџавост листа је врло карактеристична и лако уочљива болест брескве и једна је од најопаснијих болести брескве код нас. Ако се бресква не штити фунгицидима коврџавост може нанети велике штете, долази до уништавања плода, опадања зараженог лишћа и смањења родности у наредној години.

      Ова болест напада брескву, нектарину, а ретко се јавља и на бадему. Што се тиче симптома, најозбиљније последице су на лишћу које јако задебља, деформише се, набора и исковрџа. Лиска може бити захваћена у целости или само делимично. Симптоми се јављају око месец дана после инфекције. Сво заражено лишће пожути, затим постаје мрко, вене и опада неколико недеља после заразе. Опало лишће бива замењено здравим прирастом у току јуна и јула, услед чега стабло слаби јер долази до утрошка хранива за стварање новог лишћа. Ова болест не доводи до директног сушења брескве али доводи до слабљења воћке па тако оне постају много осетљивије према ниским температурама као и заразама од стране других патогена.

       Бресква је осетљива према зарази у периоду од бубрења до отварања пупољака.

       Kоврџавост листа брескве успешно се сузбија хемијским средствима. Примена фунгицида у време мировања брескве у јесен или рано у пролеће пре бубрења пупољака, омогућује скоро потпуну заштиту. Ако гљива продре у биљку и оствари инфекцију, паразит се не може сузбити.

        Пољопривредним произвођачима се препоручује преглед биљака ради утврђивања фазе развоја брескве као и праћење временске прогнозе на дневном нивоу. У случају најаве падавина, препорука је спровођење превентивног фунгицидног третмана. Kод сорти где се утврди почетак бубрења пупољака препоручује се примена неког од регистрованих препарата на бази бакра док се код сорти, где се утврди присуство „зелене тачке”, препоручује примена препарата на бази a.m. ciram, dodin, ditianon. 

                                                                   Драгана Урошевић, дипл.инж. заштите биља