Поводом Дана рудара Србије – 6. августа, у Старом Костолцу је крај окна прве рударске јаме одата почаст градитељима привреде овог дела Србије.
Венце на Спомен обележје на Мајдану положили су представници Огранка „ТЕ-КО Костолац“, Синдиката копова Костолац, Синдиката термоелектрана Костолац и Градске општине Костолац.
Том приликом су на прошла збивања, њихов значај са аспекта садашњости и будућности овог дела Србије, подсетили заменик директора за производњу угља Огранка „ТЕ-КО Костолац“ Машан Трифуновић и председник Синдикалне организације „Копови Костолац“ Данијел Радосављевић.
– Угљарство у нашем крају траје 148 година. Реч је о великој традицији и огромном доприносу генерација и генерација за нама. На овај празник подсећамо на захвалност свим нашим камарадима, рударима и свима који су поставили темеље почетка рударства. Некада то беше управо у овој јами у Старом Костолцу. Временом, процес производње је напредовао и повећавао се. Са јамске експлоатације се прешло на површинску. Динамичан развој за последицу има и повећане потребе за електричном енергијом, па тако и даље напредовање и ширење свих капацитета. На томе се плански и систематски даноноћно ради, с циљем да и надаље обезбедимо сигурну производњу, истакао је Трифуновић.
Радосављевић је честитао рударима Костолца, Колубаре, Ресавице, Штавља… празник 6. август, и додао:
– Рудари су увек били и остали дискретни хероји овог доба. Раде даноноћно, вредно и тешко и на својим плећима носе привреду Србије. Отуда, на пословодство ЕПС-а апелујем да употпуни, да збије редове рудара чији је посао тежак, а њих све мање. За решавање тог питања више није 5 до 12, већ је 12 и 5. Неопходно је примити млади кадар, укључити их у производњу, не би ли уз старије колеге стасали у добре рударе. Пословодству Огранка и представницима Градске општине Костолац бих поручио да учине све да се овај дан и надаље слави и памти. Синдикат ће настојати да муку рудара ублажи, да стоји чврсто уз њих и осигура да се њихов глас што даље чује, поручио је Радосављевић.
Иначе, венце су положили представници Огранка „ТЕ-КО Костолац“, директор за корпоративне послове Ђорђе Кучинар и заменик директора за производњу угља Машан Трифуновић, потом, председник Синдиката копова Костолац Данијел Радосављевић, председник Синдиката термоелектране Костолац Душан Бакић, заменик председника Градске општине Костолац Далибор Илић и заменик председника костолачке Скупштине Рајко Божић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content