Еколошко гљиварско друштво „Виминацијум“ из Kостолца основано је у новембру прошле године. Рад овог удружења заснива се на истраживању и проучавању макромицета, едукацији становништва, а пре свега деце и омладине о значају гљива у природи и правилном коришћењу овог ресурса.       Чланови ЕГД „Виминацијум“, чији је председник Биљана Петрашковић, своје активности спроводе кроз едукације и истраживачки рад на терену, изложбе, предавања и пројекте. Занимљиву Изложбу гљива, на којој су представљени радови деце са конкурса „Моја најлепша печурка“, ово удружење је организовало 11. септембра на костолачкој плажи „Топољар“.

       Изложбу је отворио Зоран Јеленковић, председник Миколошког савеза Србије, истичући значај гљиварства и спајања човека са природом. Учесници ликовног конкурса били су ученици основних школа „Јован Цвијић“ из Kостолца и „Вук Kараџић“ из Пожаревца, који су се, са својим учитељицама, одазвали позиву за сарадњу. Највећи одзив забележен је у издвојеном одељењу ОШ „Јован Цвијић“ у Kленовнику, одакле је своје радове припремило 19 ученика учитељицa Весне Пешић-Животић и Сање Тизманов. На изложби су представљени радови различитих техника, од цртежа до 3д инсталација. Најуспешнији малишани су добили пригодне награде, које су обезбедили пријатељи ове манифестације.

                        Хумано Удружење жена из Кленовника

        У другом делу посетиоци су могли да виде гљиве нашег краја. Чланови ЕГД „Виминицијум“ су са својим гостима, члановима бројних удружења гљивара и Миколошког савеза Србије, суботње јутро провели у гљиварењу. Због бројности гостију гљиварило се на два терена, у шумама око Млаве и око Дунава у близини села Острово. Групе су водили сертификовани детерминатори који су потом све сакупљене гљиве детерминисали и припремили за изложбу. Специјални гост на изложби је била Мирјана Давидовић, аутор књиге „Гљиве благо насих крајева“. Испред изложбеног дела свој штанд је имало Удружење жена „Kленовник“, чије чланице су за све госте припремиле бројне посластице и још једном показале своју хуманост. Оне су новац од продаје својих посластица уплатиле за лечење Луке Петровић Јовановића.

П. Животић

Share.

Comments are closed.

Skip to content