2019-05-05T22:41:25+02:00 5. маја, 2019. 22:40 |

„КРЕНИ КОЛО ДА КРЕНЕМО“: Прва награда отишла у Осаницу

Божевац, село у малоцрнићкој Општини, четрнаести пут за редом, било је домаћин учесницима Међуокружног фестивала дечијег изворног стваралаштва за Браничевски и Подунавски округ под називом „Крени коло да кренемо“. Фестивал третира неговање изворних игара, песме и свирке код деце основношколског узраста. У програму је учествовало око 400 ученика окупљених око школских секција и културно – уметничких друштава. Организатори Смотре били су Центар за културу општине Мало Црниће и КУД „Бранко Радичевић“ из Божевца, а покровитељ Општина Мало Црниће.

 

Председник Општине Мало Црниће и Организационог одбора Фестивала Малиша Антонијевић истиче да локална самоуправа чини све да подржи и помогне манифестације које првенствено имају за циљ очување и неговање српске културе и традиције.

Манифестација „Крени коло да кренемо“ почела је да се одржава у Божевцу 2006. године, а велике заслуге за то припадају директору Фестивала Горану Дачићу, који је отварајући овогодишњу Смотру нагласио да циљ њеног одржавања није само преношење са колено на колено изворне игре, песме и музике, већ да се све приметније девијације код младог нараштаја спрече, тако што ће усмеравати енергију на квалитетне садржаје.

-Као домаћини трудимо се да сваке године будемо што бољи, организованији и успешнији. Драга децо, веома смо поносни и особито радосни што вас можемо видети тако младе и лепе у традиционалним ношњама које су носили ваши преци, чувајући и негујући своје обичаје вековима, одолевајући свим искушењима. Оставили су је вама у аманет да је поносно чувате, негујете као и да нашу духовност, срчаност, игру, песму и обичаје једног дана пренесете својој деци. Захваљујем вам се за неговање свих најлепших вредности у култури нашег народа, истакао је Дачић.

У такмичарском делу програма наступило је 12 културно – уметничких друштава и то: КУД „Властимир Павловић Царевац“ Смољинац, КУД „Дукат“ Симићево, КУД „Абрашевић“ Смедеревска Паланка, КУД „Божидар Димитријевић Козица“ Дрмно, КУД „Бубушинац“, КУД „Нересница“, КУД „Радица Ранковић“ Лозовик, КУД „Влашко коло“ Осаница, Фолклорни анасамбл Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“ Голубац, „Петровачки ансамбл“ Петровац на Млави, КУД „Стишки бисери“ Мајиловац и КУД „Бранко Радичевић“ Божевац. Ревијално су се представили чланови Фолклорног ансамбла Општине Мало Црниће.

Ове године селектори манифестације су били Војин Јовановић, председник Удружења кореографа Србије и Драган Пантелић, председник УО Удружења кореографа народних игара Србије. За најуспешнију играчку групу проглашен је КУД „Влашко коло“ из Осанице, друго место припало је КУД-у „Абрашевић“ из Смедеревске Паланке, а треће „Петровачком ансамблу“ из Петровца на Млави. Најбоља солистикиња је Мануела Бумбешевић, чланица КУД-а „Нересница“, док је најуспешнијa инструменталисткиња Марина Марић из КУД-а „Влашко коло“ Осаница. Признања су им уручили Малиша Антонијевић, Горанка Стевић и Горан Дачић.

                                                                                                                                  Д.Динић