Кристина Милорадовић је матуранткиња друштвено-језичког смера Пожаревачке гимназије. Реч је о девојци која воли уметност, ужива у читању, писању и сликању. Активисткиња и волонотерка која би у будућности волела да се бави дипломатијом и учини свет бољим местом. Бави се темама које се тичу младих, омладинском политиком, очувањем животне средине, родном равноправношћу, превенцијом вршњачког насиља и слично. Сва њена интересовања су проистекла из њене креативности и жеље да се њен глас чује. Увек је имала потребу да се изрази. Зато пише, слика и ствара, а такође и дели своја искуства и знања са вршњацима како би им помогла да се и они остваре у областима које их интересују. Највише воли да учи у интеракцији са својим пријатељима јер сматра да је то практичније и занимљивије. Током учења најрадије слуша класичну музику, и то композиције Вивалдија и Чајковског, нарадије у јутарњим сатима, када себи уз кафу или чај направи амбијент где је учење уживање, а не само обавеза. 

Кристина је током гимназијских дана била ангажована и учествовала у многобројним активностима у школи, представљала школу на такмичењима и манифестацијама. Најдражи школски предмети су јој српски језик и књижевност, социологија, енглески језик и историја. Од првог разреда па све до матурантских дана била је полазница Истраживачке станице Петница на семинару дизајна, али и полазница Научно-образовно културног центра ,,Вук Караџић“ у  Тршићу који су у свом издању ,,Србистика и млади“ обајвили Кристинин научни рад који је и презентовала као представница школе на Филолошком факултету Београду. Такмичила се у рецитовању и учествовала на великом броју литерарних конкура на којима је била награђивана и хваљена. 

Током гимназијских дана учествовала је на ликовним колонијама које се традиционално одржавају поводом Дана школе, а њене слике излагане су и на Јесењем салону у Галерији светлости. Такође, њене слике продаване су на хуманитарним акцијама. Дизајнирала је плакате за велики број школских активности и награђивана на ликовним конкурсима. Такмичила се из географије и социологије на регионалном нивоу. У Ученичком парламенту школе била је стална чланица  и иницирала радионице које је припремала и водила. У трећем и четвртом разреду је била заменица председника Ученичког парламента Пожаревачке гимназије. Такмичила се и две године заредом на државном нивоу из беседништва где је ове године освојила прву награду у категорији импровизације.

Професор српског језика и књижевности Ненад Милошевић рекао је о Кристини: ,, Свака прича почиње неким словом. У овом случају, малим. (Да ли малим?) Да би кристина постала Кристина, неопходна је запета – Почетна трема у првој години, таленат за графички дизајн (јачи од треме у другој години), вештина писања која је увек ту, и у трећој години, и снага изговорене речи у четвртој години. У скупштини. Или на такмичењу беседника. Или међу рецитаторима. Или међу причаоцима и читаоцима прича. Све време је ту прича! Вештина причања. И прича о вештини која се усложњава. Да би нова прича могла да почне (или да се настави?) великим словом. Кристининим.“

Поред свих обавеза ужива у свом хобију – јахању. Кристина је и чланица  УНИЦЕФ-овог омладинског одбора и УНИЦЕФ-овог Young Parтners group-а за област Western Balkan. У будућности себе види на студијама дипломатије, затим мастер и докторским студије, а онда и у послу у неком од департмента Уједињених Нација, најрадије УНИЦЕФ-у или УНХРО-у или као амбасадора своје земље у Уједињеном Краљевству, Белгији или Француској. 

Професорка социологије Ана Трајковић рекла је о Кристини: ,, Кристина је ученица која има бројне позитивне карактеристике. Сматрам да, као њена наставница, могу реално да искажем њене способности. У оквиру предмета који предајем, Кристина је показала изузетно знање из области друштвених наука, везано за друштвена питања, проблеме и односе. Одговорна је особа, темељна у раду и одличан тимски играч. Свестраност и енергија коју поседује помажу јој да се стално, изнова интересује и себи поставља нове циљеве. Посвећена је личном развоју, што показују и њена постигнућа током досадашњег школовања. Поред наставе допринела је и презентовању школе кроз бројна такмичења, волонтирања, пројекте, кроз свеукупан друштвени ангажман. Особа је која константно ради на себи и усавршава се у свему што је занима. Желим јој пуно среће у даљем школовању и да са истом енергијом настави свој лични и професионални развој.“

Кристини родитељи кажу да је њихова ћерка једно велико дете. Увек је разиграна и весела, креативна и духовита, да нема мира и да стално нешто ради. Кажу да је врло рационална и објективна. Надају се да ће, као и до сада, своје академске активности бирати самостално, а да ће од њих увек имати подршку и помоћ.

Пожаревачку гимназију би бирала поново и сматра то својом најбољом досадашњом одлуком у животу. Компромис, договор, сарадња и ведра атмосфера су оно што ће јој остати као успомена на гимназу којој ће се увек радо враћати.

Марија Костић, педагог школе

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content