2019-03-01T09:40:43+01:00 1. марта, 2019. 09:40 |

Кроз Кучево …

НА СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ КУЧЕВО

 Усвојен нов Статут општине

          У складу са досадашњом  праксом, почетак последње, прошлонедељне седнице Скупштине општине Кучево обележила је информација Славице Булутић, председнице Општине о најважнијим активностима и дешавањима између две седнице.     

         У наставку заседања Скупштина је одлучивала о потврђивању мандате двоје одборничких кандидата са листе „Александар Вучић – Србија побеђује“. Незадовољни једним предлогом одборници опозиције, њих осморо, напустило је седницу.

      С.Булутић

         На предлог председнице Општине, за члана Општинског већа изабран је Драган Милосављевић, дипл. економиста из Кучева након чега је усвојен нов Статут општине и покренута иницијатива о измени Пословника о раду Скупштине општине.

Усвојен је ребаланс буџета и Локални акциони план запошљавања. За директора Центра за социјални рад за Општину Кучеву, поново је (уз сагласност надлежног министарства) изабрана Слађана Марановић Николић, а за в.д. директора Туристичке организације именован је Небојша Брсановић. Сет тачака односио се на измене једног броја чланова сталних скупштинских тела.


РАДОВИ НА ПУТЕВИМА У ТУРИЈИ

 Раднике обишло општинско руководство

         Топло  време омогућило је радницима ЈКП „Кучево“ да започну са санирањем локалне путне инфраструктуре у дужини од преко  503 км. Радови се ових дана изводе у Месној заједници Турија на путном правцу према засеоку Старо село и Шумеће, као и испред Дома културе, а обишли су их Славица Булутић, председница Општине, Душан Х. Тодоровић, помоћник председнице и Тања Димић, председница Савета МЗ Турија са сарадницима.


О ШУМСКИМ И НЕКАТЕГОРИСАНИМ ПУТЕВИМА

                                                Пројекти и планови за бољу путну мрежу   

        Ревитализација старих некатегорисаних путева и изградња нових шумских праваца на подручју Општине била је тема недавног састанка представника локалне самоуправе Славице Булутић, председнице Општине, Мице Лукић Раденковић, заменице и Душана Х. Тодоровића помоћника председнице са представницима месних заједница, Шумског газдинства „Јужни Кучај“ и удружења:  приватних власника шума „Шуме Хомоља“ и шумовласника „Тилва“.

       Сагледане су могућности  санирањa постојећих и изградњe нових шумских путева. Средства за ове намене  обезбедила би се преко пројеката одобрених од стране Министарства пољопривреде и шумарства односно из донација Европске уније.

        На састанку је било речи и о рационалнијем приступу ревитализацији постојећих локалних путева.  Договорено је да се годишњим плановима утврде конкретне санације у месним заједницама, обим послова у њима, ангажовање неопходне механизације и рокови извршења радова. Тако би грађани знали где се шта ради и када су на реду путеви у њиховој месној заједници, а и економски ефекти оваквог приступа били би већи.


ДОНАЦИЈА ЗАДУЖБИНЕ „НИКОЛА СПАСИЋ“

Дому здравља биохемијски апарат

        Задужбина Николе Спасића донирала је Дому здравља у Кучеву биохемијски апарат „Selektra PROM“, у вредности 18.000 евра.

Према речима Александре Новаковић, шефице лабораторије за чије је потребе апарат дониран, његове могућности засноване су на анализама калијума, натријума и хлорида, селективним методама. Реч је о коришћењу две технологије: спектрофотометрије и индиректне потенциометрије.

        Потребе за овим анализама су веома велике у области хемодијализе и код редовних пацијената приликом њихове припрема за операцију. До сада су пацијенти ове анализе, које спадају у обавезну здравствену заштиту, обављали у приватним лабораторијама, а од сада ће то чинити у Дому здравља. Анализе до којих ће се долазити на овај начин биће врло прецизне, а добијени резултати веома поуздани.