Мај у знаку Хомољских мотива               

 Сајмом цвећа и пријављивањем учесника у акцији за најлепше двориште и терасу, у Кучеву су  првих дана маја започеле активности у оквиру претпрограма овогодишње Смотре „Хомољски мотиви“. Колективна изложба фотографија под називом „Културно наслеђе кроз мој објектив“, која се отвара 27. маја, следећа је уветира у програм  Хомољских мотива који почињу 28. маја и завршавају се 1. јуна.

         Организатори обећавају бројне концерте, књижевне вечери, позоришне представе, радионице, премијере филмова, семинаре, наступе аматера, промоције народних игара и песама Звижда и Хомоља…

         Централни догађаји, по традицији планирани су за крај манифестације па ће тако 1. јун започети продајном изложбом Хомољског сира и меда, а наставити Базаром старих заната, испирањем злата крај моста на Пеку, изложбом „Сеоско двориште“, дефилеом гостију и домаћина улицама Кучева, концертом народних уметника  и наступом Џенана Лончаревића. Биће изабрана и Мис јоргована и додељене награде победницима у такмичењу за најлепше двориште и терасу.


Избор најлепшег дворишта и терасе

       У организацији Центра за културу Кучево и Јавног комуналног предузећа „Кучево“ и ове године спровешће се акција избора најуређенијег дворишта и терасе. Циљ акције је да се  истакну и награде појединци који брину о сопственом животном простору и доприносе лепшем изгледу града.

       Награде су предвиђене за прва три места у обе категорије и биће уручене у оквиру главног програма 52. „Хомољских мотива“ 1. јуна. Дародавац је ТР „Еуробоје“ Кучево.

       У периоду од 1. до 27. маја, задатак  стручне комисије је да обилази Кучево, фотографише и оцењује дворишта и терасе и на крају одлучи о победницима. Пријава за учешће у акцији није обавезна, осим за грађане чија се дворишта односно терасе не виде са улица. У тим случајевима пријаве се достављају Центру за културу Кучево позивом на број телефона 852-466.


Joргованска ноћ

       Под називом „Јоргованска ноћ – од пастирице до даме“, ове године, у оквиру програма 52. Смотре народног стваралаштва „Хомољски мотиви“, у Кучеву ће бити одржано полуфинално такмичење за избор Мис Србије.

        Јоргованску ноћ по међународним критеријумима организује агенција овлашћена од стране компаније МISS YU. Полуфинално вече у Кучеву, прво је у низу у Србији, а победница између осталог, стиче право учешћа на финалном избору за МИС Србије 2019. године, као и на стипендију за школовање на неком од престижних факултета.


Резултати на делу

       Са почетком пролећа становници Кучева почели су да примећују прве резултате активности на озелењавању површина спроведених у оквиру истоименог пројекта који  финансира Република. Нешто раније посађене су нове саднице не само у граду Кучеву већ на подручју читаве општине, младице су се примиле па су ових дана многи дрвореди олистали. Зелено рухо „набацила је“ и Алеја платана на бувљаку. Пројекат „Озеленимо Кучево“ доказује се на делу.


Share.

Comments are closed.

Skip to content