2018-11-28T11:04:17+01:00 28. новембра, 2018. 11:03 |

Кроз Кучево …

АРНО ГУЈОН НА ПРОМОЦИЈИ СВОЈЕ КЊИГЕ

Сви мojи путеви воде ка Србији

    Завичајна галерија Центра за културу у Кучеву организовала је промоцију књиге „Сви моји путеви воде ка Србији“ чији је аутор чувени француски хуманиста, оснивач и директор француске невладине организације „Солидарност за Косово“, Арно Гујон. Промоцији је присуствовао и  сам аутор, човек који је организовао бројне хумане акција у име помоћи становништву на Косову и Метохији. Представљјући Гујона директорка Центра Јасмина Благојевић је поред осталог рекла да је реч о човеку – добитнику бројних одликовања, признања, специјалних награда… иза кога су десетине конвоја помоћи намењених угроженим Србима и у чијим грудима, колико француско, толико куца и српско срце.

    Рођен је 1985. године, а први пут у Србију дошао је 2004. после погрома Срба са Косова и Метохије када је први пут са братом и пријатељима из Француске довезао прикупљену хуманитарну помоћ. У Београду је 2015. године добио сртпско држављанство и српски пасош. Његова организација је од оснивања организовала за Србију 43 транспорта помоћи  у вредности већој од милион и по евра. Гујон је добитник: Златне медаље за изузетне заслуге у области хуманитарног рада коју му је доделио ондашњи председник Србије Томислав Николић, Ордена Светог Саве – одликовања патријарха српског Иринеја, Ордена Светог владике Николаја, највишег прознања  Епархије шабачке… Србија му је доделила и Повељу витеза Светосавског пацифизма за хуманитарни рад и залагање за промену слике о Србији у Француској.

    Књига „Сви моји путеви воде ка Србији“ узбудљива је исповест младог Француза о виђењу драме српског народа на Косову и Метохији. Након промоције присутни су са гостом водили дијалог, тако да је ово истовремано била и врло успешна трибина.


ИЗЛОЖБА КОЈА ЋЕ СЕ ДУГО  ПАМТИТИ

 „Божји људи“ на сликама  Бојана Вељковића

У Галерији савремене уметности Центра за културу у Кучеву ових дана отворена је изложба под називом „Божји људи“ аутора Бојана Вељковића, мастера примењене уметности. Реч је о веома необичној и врло посећеној изложби чија се оригиналност огледа и у томе што су њеном отварању присуствовале и осликане личности, модели који су сликару послужили као инспирација.

         О Вељковићевом сликарском правцу говориле су директорка Центра за културу Јасмина Благојевић и историчарка уметности Јулија Башић. Указале су на „сва његова достигнућа којима проширује српску ликовну сцену и дарује јој нове видике“.


НА  СТАДИОНУ „МИОДРАГ МИКИ СТАНОЈЕВИЋ“

Одржавање комплекса на највишем нивоу  

         На Стадиону „Миодраг Мики Станојевић“ у Кучеву ове јесени изведен је низ радова како би се читав комплекс, почев од Управне зграде па до ограде  довели у стање које доликује једном оваквом спортском објекту.

          „Део финансијских средстава редовно опредељујемо на реконструкцију и одржавање стадиона, објекта који нам је поверен, каже председник УО ФК „Звижд“ Звонимир Армуш и додаје: „Ове јесени извели  смо радове на оба терена: урађена је  аерација – бушење и чепирање, брањање и растурање песка и његово  равнање мрежама, сејање траве, бацање вештачког ђубрива … На Управној згради је комплетно уређена спољна фасада, око терена уместо жичане поставили смо нову, челичну ограду. Све ове радове  финансирали смо из сопствених средстава, предвиђених годишњим финансијским планом“.