АРНО ГУЈОН НА ПРОМОЦИЈИ СВОЈЕ КЊИГЕ

Сви мojи путеви воде ка Србији

    Завичајна галерија Центра за културу у Кучеву организовала је промоцију књиге „Сви моји путеви воде ка Србији“ чији је аутор чувени француски хуманиста, оснивач и директор француске невладине организације „Солидарност за Косово“, Арно Гујон. Промоцији је присуствовао и  сам аутор, човек који је организовао бројне хумане акција у име помоћи становништву на Косову и Метохији. Представљјући Гујона директорка Центра Јасмина Благојевић је поред осталог рекла да је реч о човеку – добитнику бројних одликовања, признања, специјалних награда… иза кога су десетине конвоја помоћи намењених угроженим Србима и у чијим грудима, колико француско, толико куца и српско срце.

    Рођен је 1985. године, а први пут у Србију дошао је 2004. после погрома Срба са Косова и Метохије када је први пут са братом и пријатељима из Француске довезао прикупљену хуманитарну помоћ. У Београду је 2015. године добио сртпско држављанство и српски пасош. Његова организација је од оснивања организовала за Србију 43 транспорта помоћи  у вредности већој од милион и по евра. Гујон је добитник: Златне медаље за изузетне заслуге у области хуманитарног рада коју му је доделио ондашњи председник Србије Томислав Николић, Ордена Светог Саве – одликовања патријарха српског Иринеја, Ордена Светог владике Николаја, највишег прознања  Епархије шабачке… Србија му је доделила и Повељу витеза Светосавског пацифизма за хуманитарни рад и залагање за промену слике о Србији у Француској.

    Књига „Сви моји путеви воде ка Србији“ узбудљива је исповест младог Француза о виђењу драме српског народа на Косову и Метохији. Након промоције присутни су са гостом водили дијалог, тако да је ово истовремано била и врло успешна трибина.


ИЗЛОЖБА КОЈА ЋЕ СЕ ДУГО  ПАМТИТИ

 „Божји људи“ на сликама  Бојана Вељковића

У Галерији савремене уметности Центра за културу у Кучеву ових дана отворена је изложба под називом „Божји људи“ аутора Бојана Вељковића, мастера примењене уметности. Реч је о веома необичној и врло посећеној изложби чија се оригиналност огледа и у томе што су њеном отварању присуствовале и осликане личности, модели који су сликару послужили као инспирација.

         О Вељковићевом сликарском правцу говориле су директорка Центра за културу Јасмина Благојевић и историчарка уметности Јулија Башић. Указале су на „сва његова достигнућа којима проширује српску ликовну сцену и дарује јој нове видике“.


НА  СТАДИОНУ „МИОДРАГ МИКИ СТАНОЈЕВИЋ“

Одржавање комплекса на највишем нивоу  

         На Стадиону „Миодраг Мики Станојевић“ у Кучеву ове јесени изведен је низ радова како би се читав комплекс, почев од Управне зграде па до ограде  довели у стање које доликује једном оваквом спортском објекту.

          „Део финансијских средстава редовно опредељујемо на реконструкцију и одржавање стадиона, објекта који нам је поверен, каже председник УО ФК „Звижд“ Звонимир Армуш и додаје: „Ове јесени извели  смо радове на оба терена: урађена је  аерација – бушење и чепирање, брањање и растурање песка и његово  равнање мрежама, сејање траве, бацање вештачког ђубрива … На Управној згради је комплетно уређена спољна фасада, око терена уместо жичане поставили смо нову, челичну ограду. Све ове радове  финансирали смо из сопствених средстава, предвиђених годишњим финансијским планом“.

Share.

Comments are closed.

Skip to content