IMG_9257У ПУНОМ ЈЕКУ РАДОВИ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ ПУТА ЖАГУБИЦА – КРЕПОЉИН

У септембру новим асфалтом

У Општини Жагубица у току су радови на реконструкцији и асфалтирању деонице Жагубица – Крепољин регионалног пута Петровац –Жагубица. Радове на овој важној саобраћајници обишао је прошле седмице Сафет Павловић, председник Општине Жагубица који је подсетио да је приликом прошлогодишње посете у септембру тадашњи премијер, а сада председник Србије Александар Вучић, обећао пут и да се обећање сада остварује.
-Деоница Крепољин – Жагубица ће у потпуности бити реконструисана и безбедна за саобраћај. Радови су у пуном јеку и биће завршени до септембра. Поред асфалта раде се и канали крај пута за одводњавање и дренажу, а на опаснијим деоницама, заштитне ограде.
Овај посао је приоритет и највећа инвестиција за Жагубицу, додао је и најавио реконструкцију још неких праваца у жагубичкој општини након завршетка овог посла.
Ради се о санацији пута према Лазници у дужини од 5 киломатара и према Сигама, такође у дужини од 5 километара што је део путног правца према општини Деспотовац. У Жагубици очекују да ће им добра путна инфраструктура довести инвеститоре, више радних места и више туриста.


ЛАЗНИЦА

Одржан Трећи сабор „Зетови у кући“

У жагубичком селу Лазница по трећи пут је 3. августа одржан Сабор „Зетови у кући“. Покровитељ ове манифестације коју мештани карактеришу као мало шаљиву је Општина Жагубица у којој готово свако насеље има своју манифестацију, а Лазница има две. Осим „Зетова у кући“, одржава се и „Привег“ који чува традицију и обичаје влашког култа мртвих и један је од најархаичнијих у Европи.
За разлику од „Привега“, Сабор „Зетови у кући“ слави живот и породичну слогу и поштовање и тог дана се у Лазници окупе сви, они који живе у селу, али и они који су отишли далеко у потрагу „за хлеб“ у градове или иностранство.
На Сабору одржаном пре неколико дана заменик председника Општине Жагубица Предраг Ивковић, који је испред локалне самоуправе присуствовао манифестацији, најавио је почетак реконструкције и уређења трга у центру Лазнице испред Дома културе. Средства за овај пројекат обезбеђена су делом од Министарства привреде Републике Србије, а делом из буџета Општине Жагубица.


„ДАНИ ПРОЈЕ И СИРА“

Јубилеј у Медвеђици

Туристичка организација из Жагубице најавила је за 19. август одржавање десете, јубиларне манифестације „Дани проје и сира“ у селу Медвеђица.
Реч је о гастрономској али и музичкој и спортској манифестацији која се одржава сваког августа у најмањем жагубичком селу са већински влашким становништвом. Излагачи, домаћице и домаћини из овог и околних села такмиче се за најбољу проју и најбољи сир. Такође, тог дана се прави и највећа проја на свету, а манифестација привуче прилично велики број посетилаца. Пријављени такмичари надмећу се у спортском делу у надвалачењу конопца, бацању камена са рамена, најпрецизнијем шутирању лопте у гол.
Владан Лазић, директор ТО Жагубица, која је организатор манифестације каже да она има за циљ да очува традицију и нематеријалну баштину Хомоља. Покровитељ и ове манифестације која се одржава по десети пут је Општина Жагубица.

*Ставови изражени овим пројектом искључива су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Општине Жагубица.

Share.

Comments are closed.

Skip to content