Школско звоно за прваке

              У први разред три основне школе у Жагубици уписано је ове школске године 70 ученика. Првог септембра кренули су у школске клупе где су их дочекали старији ђаци и поклони. Општина Жагубица је за сваког првака обезбедила поклон – пакет са неопходним прибором у вредности од хиљаду шесто динара. Успешне школске дане првацима је пожелео помоћник председника Општине Душан Милосављевић и рекао да све три школе имају добре услове за учење и рекреацију и стручан наставнички кадар.

             Основна школа „Моше Пијаде“ у Жагубице је својих 28 првака дочекала програмом добродошлице, а поздравиле су их вршилац дужности директора Сунчица Јовић и учитељица Милинка Пећић. Пожелеле су да им сваки школски дан буде леп као тај првосептембарски, да лепо уче, друже се и деле све – од ужине до знања.

 


 

7       У Медвеђици највећа проја

 

             У Mедвеђици, селу у Општини Жагубица, одржана је манифестација „Дани проје и сира“. Целодневни програм био је богат гастрономским и спортским активностима, а пратио га је велики број мештана и посетилаца из општине,  али и других крајева Србије, па и из иностранства. Тога дана Медвеђица није била најмање место у жагубичкој општини, број оних који су је посетили био је бар двоструко већи него уобичајено.

             Десету по реду манифестацију „Дани проје и сира“ отворио је председник Општине Сафет Павловић који је и том приликом подсетио да се завршава деоница регионалног пута Петровац –  Жагубица до насеља Крепољин како је приликом прошлогодишње посете, поводом Дана Општине обећао тадашњи премијер, а сада председник Републике Србије Александар Вучић. Мештане Медвеђице и њихове госте такође је подсетио да је Општина Жагубица прошле године проглашена за најбољу локалну самоуправу на подручју Браничевског округа и најбољег домаћина на републичком нивоу.

             У такмичерском делу манифестације учествовало је 14 пријављених. Жири је морао да одлучи чија је проја најукуснија и ко прави најбољи сир, што није био лак посао, јер је цео хомољски крај познат управо по кукурузној проји и добром сиру.

             Утисак је употпунила и највећа до сада направљена проја за коју је подложена одговарајућа ватра и коју су могли да пробају сви посетиоци.

             Манифестација „Дани проје и сира“ има и продајни карактер тако да су сви који су боравили у Медвеђици могли да пазаре домаће производе овог краја: од хране до женских рукотворина по којима је овај крај такође препознатљив. Своје штандове имала су удружења жена, пољопривредна домаћинства као и фирме из Жагубице, Крепољина, Кучева…

             Посетиоце је својим наступом забавило Културно – уметничко друштво „Младост“ из Крепољина, а један од садржаја манифестације био је и „тунел љубави“ који је привукао доста пажње.

             Организатор овогодишњих „Дана проје и сира“ у Медвеђици била је Туристичка организација, а покровитељ Општина Жагубица.

 

                      (Пројекат суфинансира Општина Жагубица)

*Ставови изражени овим пројектом искључива су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Општине Жагубица

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content