2017-10-11T12:02:33+02:00 11. октобра, 2017. 11:58 |

КРОЗ ОПШТИНУ ЖАГУБИЦА

    Пројекат суфинансира Општина Жагубица    

  Вртић за децу у Сигама

 

             Поред услуге “Бесплатан вртић“ за сву децу која бораве у Предшколској установи „Полетарац“ Жагубица, локална самоуправа улаже и у опремање простора за најмлађе по насељима па је тако адаптиран и простор за боравак деце у селу Сиге.

Директорка Предшколске установе Вања Милутиновић, истиче значај формирања групе у Сигама и наглашава да је радна  2017 – 2018. година у вртићу „Полетарац“, почела веома успешно и биће као и до сада обогаћена различитим активностима.

У оквиру васпитно – образовног рада у Предшколској установи „Полетарц“ најављују се и активности везане за Дечију недељу, која је традиционално почела манифестацијом „Јесењим карневал“ у понедељак, 2. октобра и трајала је до 8.октобра.


                                    Време је за изложбе

             У Галерији ликовних уметника Хомоља у Жагубици отворена је изложба „Коњи који јуре“. Реч је о двадесет радова сликара Миленка Буиша из Сомбора, мањег и већег формата. Изложба је настала захваљујући сарадњи сликара Удружења ликовних уметника Хомоља и аутора из Сомбора коме су инспиртација и преокупација племените животиње : коњи у покрету, њихова лепота и изражајност.


ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ ХОМОЉА

                           Калиграфија Виолете Марковић

У Музеју Хомоља поводом Дана Општине Жагубица који је обележен 25. септембра отворена је и изложба калиграфских радова уметнице из Пожаревца Виолете Марковић. На осмој самосталној изложби Виолета је поставила слике које никог не остављају равнодушним и које су заједничко сећање на духовност српских корена и ћирилично писмо праћено украсима и сликано вештом и стрпљивом руком и – душом. Пластичност и невероватну прецизност, лепоту ћириличне азбуке посетиоци у Жагубици су могли да виде и уживају у њој.

Назив изложбе је „Калиграфија“. Вилоета Матковић је осим на самосталним изложбама, радовима учествовала и на педесетак колективних изложби.

                        Етнографска поставка Данице Ђокић

У Завичајном музеју Хомоља у Жагубици за посетиоце је отворена етнографска поставка аутора етнолога Народног музеја у Пожаревцу Данице Ђокић.

На изложби је приказана стамбена архитектура, посуђе које се некада користило, храна – сва она коју је Хомоље у тадашње време производило и користило, сегменти традиционале привреде, бачијско сточарство, елементи старе српске ношње којом су се очували „трвељи“ као оглавље које потиче из средњег века, али и архаична женска влашка ношња на којој је најупечатљивији детаљ прегача са ресама.

Изложба такође садржи мотиве породичне славе и привредни  део, који је Жагубицу претворио у варошицу и имао утицаја на формирање чаршије, а то су занати и угоститељство. Изложба ће бити отворена за посетиоце годину дана.

*Ставови изражени овим пројектом искључива су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно збаничан став Општине Жагубица