2017-11-16T08:27:12+01:00 16. новембра, 2017. 08:27 |

КРОЗ ОПШТИНУ ЖАГУБИЦА: Асфалтира се пут Сиге – Крепољин

/Пројекат суфинансира Општина Жагубица/

У Општини Жагубица у току су радови на асфалтирању и реконструкцији неколико путних праваца. После припреме асфалтира се у дужини од 5,5 километара пут Сиге – Крепољин, који је део регионалног правца Крепољин Деспотовац. Радове су 10. новембра обишли заменик председника Општине Жагубица Предраг Ивковић и директор ЈП за планирање пројеката Милан Симић.                     -Асфалтирање треба да се заврши за петнаестак дана и посао се квалитетно ради, рекао је Предраг Ивковић и најавио почетак радова на реконструкцији деонице Бела Река – Близнак у дужини од 2,2 километра. Радове заједнички финансирају Министарство пољопривреде РС и Општина Жагубица. Реконструкција и асфалтирање овог пута треба да буде завршено до краја новембра. Следеће године, најавио је Ивковић, остаје да се ради пут према Крупаји.


КРЕПОЉИН

                                     Нови апарат за Здравствену станицу

             Здравствена станица у Крепољину која ради у саставу Дома здравља Жагубица добила је нови апарат за анализу крвне слике. Тиме је употпуњена лабораторија која ће сада пружати квалитетније услуге пацијентима.

             У Здравственој станици у Крепољину у току су радови на сређивању просторија. Средства за реконструкцију зграде обезбедали су Општина Жагубица и Министарство здравља Републике Србије.


ПОЉОПРИВРЕДA

 Припрема пчелињака за зиму        

Већина пољопривредника са територије Општине Жагубица привела је крају готово све послове у сточарској и ратарској производњи. Тренутно највише посла имају пчелари који раде на припреми пчелињих друштава за зиму.

Како наводи Машко Томић, стручни сарадник у Канцеларији за пољопривреду у Општини Жагубица, припрема за зимовање кошница је веома важна и неопходно је водити рачуна о пословима који треба да се одраде  квалитетно. Један од њих је и третирање кошница оксалном киселином.

Квалитетна припрема пчелињака пред зиму  и добро одрађен посао у пролеће предуслови су за добар принос меда. Хомољски мед је познат и ван граница Србије по свом квалитету.


У ВИЋЕНЦИ

Одржани Други „Хомољски сусрети дијаспоре“

Други  „Хомољски сусрети дијаспоре“ одржани су у италијанском граду Вићенца протеклог викенда.  Сусрете је организовало Српско спортско и културно – уметничко друштво „Хомоље“ из Креаца које је било домаћин скупа. На „Хомољским сусретима дијаспоре“ наступали су културно – уметничка друштва „Вељко Дугошевић“ из Кучева, „Извор“ из Лазница, „Јелек“  из Арзигнана, „Никола Тесла“ из Аустрије као и истоимено друштво из Удина, Српска културна заједница „Свети Сава“ из Валдана и Српска школа „Свети Сава“. На наступима су представили игре и песме завичаја.

 *Ставови изражени овим пројектом искључива су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Општине Жагубица