2018-04-04T09:36:40+02:00 4. априла, 2018. 09:36 |

КРОЗ ОПШТИНУ ЖАГУБИЦА: Посета амбасадора Јапана

  (Пројекат суфинансира Општина Жагубица)

Новопостављени амбасадор Јапана у Републици Србији, Ђунићи Марујаму боравио је у Жагубици где је присуствовао примопредаји објекта предшколске установе „Полетарац“ након реновирања и адаптације за коју је средства донирао народ Јапана. Његову ексцеленцију је дочекао председник Општине Жагубица Сафет Павловић са Анамаријом Вичек, државном секретарком у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и Вањом Милутиновић, директорком установе.

             Заједно су обишли реновирани вртић и том приликом уручена је још једна донација – м инибус за превоз деце из околних насеља у предшколску установу.

             Средства за адаптацију и реконструкцију вртића као и возило обезбедио је народ Јапана. Износ донације је 54 293 евра. Од 1999. године до сада Жагубици је из Јапана стигла помоћ од 13 милиона евра.

             На помоћи се  у име грађана Општине Жагубица захвалио предсеник Сафет Павловић који је том приликом рекао:

             Захваљујући донацији пријатељског народа Јапана у потпуности је реновирана ова педагошка установа и купљен минибус за њихов превоз и тиме побољшани услови за боравак у вртићу. На томе се неће стати и опремићемо још једну просторију како би и двадесетак малишана који су на листи чекања могли да похађају вртић.

             У општини Жагубица боравак деце у вртићу је бесплатан за све родитеље.

Субвенције за пољопривреднике

             У Србији се настоји да аграрним мерама  подстакну пољопривредници да прошире своју производњу. Подстицаји се нуде за биљну производњу и ове године износе 2000 динара по хектару уз додатних 2000 за набавку ђубрива. Сви ће укупно добити 4000 динара по хектару и неће морати да прилажу рачуне за куповину ђубрива као претходних година. Захтеви за субвенције се у Општини Жагубица подносе до краја априла. Још једна мера је подстицај за тов јунади, јаради и свиња за коју су услови исти као прошле године. Такође, стимулише се и набавка квалитетних приплодних грла и захтеви се шаљу до 31. јула. По једној крави се издваја 25 000 динара а по овци 7.000 динара.

             Од 15. априла почеће и пријаве за подстицај у пчеларству. По кошници пчелари чија су пољопривредна газдинства регистрована ће добијати по 720 динара.

*Ставови изражени овим пројектом искључива су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Општине Жагубица