2017-12-07T08:28:09+01:00 7. децембра, 2017. 08:28 |

КРОЗ ОПШТИНУ ЖАГУБИЦА: ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА РУМУНИЈА – СРБИЈА

Обука за ватрогасце

У оквиру програма прекограничне сарадње Румунија – Србија,  Oпштина Жагубица са Oпштином Рекаш, почела је обука по пројекту „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама  Рекаш – Жагубица “, која за циљ има унапређење услова и побољшање капацитета прекограничних партнера у области заштите животне средине и смањења ризика од пожара. На обуци у Жагубици је 16 полазника, а организује је Ватрогасно друштво из Бора. У наредна два месеца, колико обука траје, полазници ће имати укупно 90 часова теоријске и практичне наставе. Теоријска обука се организује у Жагубици, а практична на ватрогасном полигону у Бору.

Циљ пројекта је смањење  потенцијалних ризика у области заштите животне средине. Жагубица као локална самоуправа жели на овај начин да ефикасније делује и заштити грађане и имовину у области противпожарне и заштите животне средине.

Реализација и имплементација Пројекта предвиђена је до 29. новембра 2018.године. Током реализације, осим обуке за ватрогасце које је почела, треба да се изради процена и студија животне средине уз смањење потенцијалних ризика,  организују радионице о значају заштите животне средине и набави ватрогасна опрема и два ватрогасна возила.

Пројекат „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама  Рекаш -Жагубица“ финансира Европска унија кроз програм ИПА два прекограничне сарадње  Румунија –  Србија.  Укупна вредност пројекта је 1,4 милиона еура, од чега је донација Европске уније 1,2 милиона. Учешће прекограничних партнера је двестотине хиљада еура.


 ЛОВАЧКО УДРУЖЕЊЕ ЖАГУБИЦА

                                   Пререгистрација оружја за чланове

                         Ловачко удружење „Јован Шербановић“ из Жагубице финасира лекарске прегледе за своје чланове у процесу пререгистрације оружја. Тако би добијање лекарског уверења за чланове Удружења било бесплатно. Рок за пререгистрацију оружја је 5. март 2018. године.

             Ово Удружење такође је ангажовано и на пројекту Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Србије „Мониторинг понашања вукова у условима прихране у лошим климатским условима“.

Бранислав Живковић, председник Ловачког удружења „Јован Шербановић“ потврдио је и да учествује у разговорима на нивоу Радне групе Министарства пољопривреде и Управе за шуме о новом Закону о ловству и унапређењу лова у Србији.


НА САЈМУ У БЕОГРАДУ

     Посетиоци пробали хомољски сир, мед, пастрмку…

                         Општина Жагубица је и ове године у оквиру штанда РПК Пожаревац учествовала на Међународном сајму етно хране и пића у Београду. Производе карактеристичне за овај део Србије, хомољски сир, пастрмку, качамак, мед и друге, које су посетиоци могли да виде, били су у прилици и да пробају. Другог дана сајма, општине Жагубица и Кучево заједнички су припремиле „Хомољски доручак“ што је наишло на позитивне реакције посетилаца Сајма.

*Ставови изражени овим пројектом искључива су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Општине Жагубица