2018-09-11T14:05:54+02:00 11. септембра, 2018. 14:05 |

Кроз Жагубицу   

Свим првацима школски прибор на дар

 Нова школска година на време је почела и у жагубичкој општини. Прваке су у школама дочекали ученици старијих разреда који су им добродошлицу пожелели приредбама које су за њих припремили.

 У Основној школи „Моша Пијаде“ у Жагубици прваке су дочекале и директорка школе Сунчица Јовић као и учитељице које ће у наредне четири године са њима учити српски језик, математику и друге предмете. Сви прваци у овој општини дочекани су и поклонима – школским прибором, свескама, бојицама, оловкама и другим неопходним стварима потребним за школу. Први школски дан са првацима ОШ „Моша Пијаде“ у Жагубици и „Јован Шербановић“ у Лазници провео је и помоћник председника Општине Жагубица Душан Милосављевић који им је уручио прибор:

-Локална самоуправа већ традиционално, на иницијативу председника Општине Сафета Павловића, додељује свим ученицима првог разреда поклон пакетиће са школским прибором. Пакетиће је донирала Издавачка кућа „Нота“ из Књажевца. У први разред је у наше три школе пошло 85 ђака за које су обезбеђени добри услови за рад. Овде је све израженији проблем броја ученика, посебно у школи у Лазници где су у први разред кренула само два првака. Доводи се у питање опстанак школе, и због мањег броја ученика, школа од следеће године неће моћи самостално да функционише и припојиће се ОШ „Моша Пијде“ у Жагубици.

               Првацима Основне школе у Крепољину поклон пакете уручио је заменик председника Општине Предраг Ивковић.

Школски прибор су добили и сви прваци у подручним одељењима.


ЧЕТВРТА ВИДЕО КОНФЕРЕНЦИЈА РЕКАШ – ЖАГУБИЦА

                                                        Поплаве и пожари

           У оквиру програма прекограничне сарадње ИПА 2 између румунске општине Рекаш и српске Општине Жагубица, одржана је четврта видео конфернција „Ватрогасци и управљање у ванредним ситуацијама“. На конференцији се разговарало о завршним проценама ризика од значаја за обе општине.

         У раду су учествовали представници локалних самоуправа Рекаша и Жагубице, Сектора за ванредне ситуације као и експерти ангажовани на пројекту. Између осталог, указано је на хидрографију у областима Рекаш и Жагубица са нагласком на њихове специфичности, степене и нивое опасности од поплава. С једне стране, Рекаш је равничарски предео са мирним водама чији ток може да се прати за разлику од планинско – брдског хомољског подручја изложеног непредвидим бујичним водотоковима. Бујучне поплаве је тешко предвидети и пратити, речено је, и  последице су несагледиве, као што се и десило почетком августа у Жагубици. Због тога је акценат на мерама за ревитализацију шумских површина односно спречавања бујичних поплава и последица које носи плављење.

          На овој четвртој видео конфернцији разговарало се и о ванредним условима током зиме када долази до завејаности и непроходности планинских путева у Жагубици и наноса на путевима у равничарском Рекашу.

          Основни циљ пројекта „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш – Жагубица“ је да побољша и унапреди услове у обе прекограничне општине за деловање у непредвиђеним ситацијама попут поплава, снежних наноса, пожара…

         Пројекат прекограничне сарадње из програма ИПА 2 финасира Европска унија са 1,4 милиона динара.


 ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ У ЖАГУБИЦИ

  „Пут кроз историју Хомоља“

         У Завичајном музеју Хомоља у Жагубици, осим сталних изложбених поставки скулптура академског вајара Светомира Арсића Басаре и скулптура вајара Јанка Лалића, може се посетити и гостујућа изложба „Пут кроз историју Хомоља“. Ова изложба рађена је у сарадњи са Народним музејом из Пожаревца и покрива период од праисторије, римских и средњовековних трагова на овом подручју. Поставка садржи низ археолошких експоната и упућује на богату прошлост Хомоља.

        Завичајни музеј Хомоља је отворен пре две године – 1. јануара 2017.

(Пројекат суфинансира Општина Жагубица)

*Ставови изражени овим пројектом искључива су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Општине Жагубица.