У Завичајној галерији Центра за културу у Кучеву 8. августа отворена је 18. Колективна изложба „Браничевска палета“ у част сликара Драгана Кецмана који се на тај дан преселио у вечност. На отварању је говорила директорка Центра Јасмина Благојевић која се захвалила посетиоцима што својим присуством доприносе очувању трајног сећања на уметника који то својим талентом и радом заслужује.
На овогодишњој Браничевској палети учестује 19 уметника, сликара и склуптора из Браничевског округа и Мајданпека. Изложбу је отворила историчарка уметности Јулија Башић, која је нагласила да је у протеклих 18 година на Браничевској палети излагало много уметника различитих генерација и различитих уметничког сензибилитета. За све њих ова изложба је нешто изузетно, рекла је Јулија Башић.
У каталогу посвећеном 18. Браничевској палети, историчарка уметности Јелена Анђелковић Грашар пише: „Кучево је можда мало место по броју становника, али посматрајући квантитет, а нарочито квалитет културних дешавања, ово месташце, ушушкано у долини Пека, добија другачију перспективу. Културно наслеђе, заједно са континуираном традицијом одржавања различитих манифестација, какви су и најпознатији Хомољски мотиви, довољно су добри предуслови за стварање културне климе у којој се развија оно аутохтоно и локално до граница универзалне препознатљивости.Таква је и Браничевска палета, колективна изложба уметника Браничевског региона…Циљ ове изложбе је многострук, али најважније је да одговорне институције раде на промовисању људи и дела која настају у локалном или регионалном окружењу. Кучево и Кучевљани нису упознали уметност кроз уметничко деловање нпр. Марине Абрамовић, већ кроз суживот са Драганом Кецманом, Милетом Надлачким, Пером Анђелковићем… истакла је Јелена Анђелковић.
Осамнаеста Браничевска палета отворена је до 30. августа.

Share.

Comments are closed.

Skip to content