У Галерији савремене уметности Центра за културу Кучево отворена је изложба фотографија „Косово, не/ стваран живот“ Ивана Максимовића  и део су радова насталих  у периоду од 2004. до 2017. године. Максимовић је рођен у Приштини живи у Звечану и ово му  је десета самостална изложба, а његова фотографије и карикатуре објављиване су у готово свим дневним новинама и већини часописа на српском језику укључујући и Националну географију. Такође и у онлајн издањима специјализованих фото часописа на немачком и енглеском језику, као и у стручним монографијама на српском језику. Неке од фотографија коришћене су у истраживачким пројектима у Украјини, Русији, Великој Британији.

У присуству великог броја посетилаца, изложбу је отворила Јасмина Благојевић, директорка Центра за културу  “Вељко Дугошевић”.

 – У недељи када хришћански свет обележава страдање Исусово а која се завршава слављењем  Васкрса господа Исуса Христа,  симболички отварамо изложбу фотографија „Косово, не/ стваран живот“ о страдањима нашег народа и цркве на простору Косова и Метохије. Фотографије Ивана Максимовића поново откривају ствари које су се једном, па и не тако давно, догађале а већ заборављене. Толико заборављене да се жртви приписује епитет џелата а џелату “заслуга жртве” и све то од стране оних који су баш у немилости тих џелата били. Само ретки, они јуродиви, и даље воде и истрајавају у својој борби са сателитским ветрењачама разоткривајући покривено. Водећи борбу коју не могу ни добити ни изгубити, нагласила је, између осталог Богојевић.

Изложба је отворена до  9.маја.

Share.

Comments are closed.

Skip to content