2019-04-26T15:48:16+02:00 26. априла, 2019. 15:48 |

Кучево: Фото-записи о страдању српства на Косову и Метохији

У Галерији савремене уметности Центра за културу Кучево отворена је изложба фотографија „Косово, не/ стваран живот“ Ивана Максимовића  и део су радова насталих  у периоду од 2004. до 2017. године. Максимовић је рођен у Приштини живи у Звечану и ово му  је десета самостална изложба, а његова фотографије и карикатуре објављиване су у готово свим дневним новинама и већини часописа на српском језику укључујући и Националну географију. Такође и у онлајн издањима специјализованих фото часописа на немачком и енглеском језику, као и у стручним монографијама на српском језику. Неке од фотографија коришћене су у истраживачким пројектима у Украјини, Русији, Великој Британији.

У присуству великог броја посетилаца, изложбу је отворила Јасмина Благојевић, директорка Центра за културу  „Вељко Дугошевић“.

 – У недељи када хришћански свет обележава страдање Исусово а која се завршава слављењем  Васкрса господа Исуса Христа,  симболички отварамо изложбу фотографија „Косово, не/ стваран живот“ о страдањима нашег народа и цркве на простору Косова и Метохије. Фотографије Ивана Максимовића поново откривају ствари које су се једном, па и не тако давно, догађале а већ заборављене. Толико заборављене да се жртви приписује епитет џелата а џелату „заслуга жртве“ и све то од стране оних који су баш у немилости тих џелата били. Само ретки, они јуродиви, и даље воде и истрајавају у својој борби са сателитским ветрењачама разоткривајући покривено. Водећи борбу коју не могу ни добити ни изгубити, нагласила је, између осталог Богојевић.

Изложба је отворена до  9.маја.