У кучевачкој библиотеци 10. новембра одржан је још један БиблиоСалон. Гост је био Горан Петровић, књижевник и академик, један од најчитанијих савремених српских писаца. Највише се говорило о новим Петровићевим романима „Папир” и „Иконостас” (Лагуна, 2022), али нису занемарени и рукописи који се тренутно налазе на путу настајања књижевних дела. Разговор са Петровићем водила је Јована Дишић.

         Горан Петровић је рођен у Краљеву 1961, припада плејади познатих савремених српскох писаца и редовни је члан Српске академије наука и уметности.

        Објавио је књигу кратке прозе „Савети за лакши живот”, роман „Атлас описан небом”, збирку приповедака „Острво и околне приче”, роман „Опсада цркве Светог Спаса”, роман „Ситничарница ’Код срећне руке’”, збирку приповедака „Ближњи”, збирку изабране кратке прозе „Све што знам о времену”, драмски текст „Скела”, збирку приповедака „Разлике”, записе „Претраживач”, новелу „Испод таванице која се љуспа”, изабране приче „Породичне сторије”, драмски текст „Матица” и књигу изабраних прича „Унутрашње двориште”.

       Петровићеви романи и збирке прича објављени су у преко сто тридесет издања, од чега шездесет у преводима. Нека од његових дела су адаптирана за позориште, телевизију и радио.

      Добитник је више значајних књижевних признања.

Share.

Comments are closed.

Skip to content