2021-04-06T10:39:19+02:00 6. априла, 2021. 10:39 |

Кучево: Испитивање бунарске воде близу Пека

Последњег дана марта у складу са закључком  Штаба за ванредне ситуације обављено је узорковање воде из бунара 23 домаћинства чије се куће налазе у близини Пека. На терен су изашле две екипе Завода за јавно здравље Пожаревац и воду узорковале у присуству представника локалне самоуправе, помоћника председника Општине Даријана Дрикића и члана Општинског већа за екологију и рурални развој Слободана Стокића. Резултати анализе очекују се за недељу дана.

Да подсетимо, на хитној седници Штаба за ванредне ситуације одржаној 17. марта ове године, због загађености Пека, поред осталих доната је и одлука да се сва домаћинства која користе бунаре до 100 метара удаљене од Пека, пријаве за узорковање и слање воде на анализу у лабораторују пожаревачког Завода за јавно здравље. Позиву су се одазвала 23 домаћинства.  Основни циљ је да се установи да ли су и у којој  мери у бунарским водама у приобаљу Пека присутни  тешки метали.

Што се анализе воде са изворишта „Млака“ тиче, из Завода за јавно здравље Пожаревац стигао је најновији резултат да је вода здравствено  безбедна за пиће