У четвртак ће у Галерији савремене уметносту Центра за културу “Вељко Дугошевић”у Кучеву бити отворена изложбa фотографија “Косово, не/стваран живот” аутора Ивана Максимовића из Звечана.

 

 

Фотографије Ивана Максимовића поново откривају ствари које су се једном, па и не тако давно, догађале а већ заборављене. Толико заборављене да се жртви приписује епитет џелата а џелату “заслуга жртве” и све то од стране оних који су баш у немилости тих џелата били. Само ретки, они јуродиви, и даље воде и истрајавају у својој борби са сателитским ветрењачама разоткривајући покривено. Водећи борбу коју не могу ни добити ни изгубити.

Косово и Метохија, место где свака генерацијa почиње стару причу да ствара “по први пут”. Тамо где људи не размишљају о томе како ће живети сутра, већ хоће ли преживети данас. Ту “не скачу с мостова када хоће да се убију – пређу их”. Косово и Метохија, место где се историја гради на костима страдалника а облачи по последњој “светској моди”.

Слике се не праве по људима, већ људи по сликама. И то они обични, немоћни, исконски мирни и безазлени људи. Нико од њих бирао, нико од њих биран. Једино их зло сустиже без изузетка. Живот и живљење им одузети, сада као да једино постоје да би други на њима живели и зарађивали. Они који им, беспомоћнима, стечено односе и они који им помоћ доносе. Они који их осматрају и ми који их посматрамо. Ту настаје циклус фотографија “Косово, не/стваран живот”.

(Извод из рецензије)

Share.

Comments are closed.

Skip to content