У кучевачкој општни, поводом „Дана образовања за демократску културу“, ученици и наставници Основне школе „Вељко Дугошевић“ из Турије и Основне школе „Слободан Јовић“ из Волује припремили су разноврстан програм посвећен традицији и заједништву Срба и Влаха.

Под слоганом „У срцу традиције, у духу заједништва“, бројни гости окупили су у воденици „Каонка“, потом, у Дому културе и, на крају, у подручној Основној школи „В. Дугошевић“ Турија, у Каони.

ПРОТИВ ПРЕДРАСУДА И НАСИЉА

Ове године је пола деценије откако је Основна школа из Турије домаћин активности посвећених јачању демократске културе. Спроводе се у оквиру пројекта ,,Квалитетно образовање за све“, који реализују Савет Европе и Европска унија, у сарадњи са Министарством просвете РС. Пуну подршку пружају и Општина Кучево и Национални савет влашке националне мањине у Србији, као и родитељи ђака поменутих школа.

Симболична презентација испирања злата на Пеку

Како је наглашено, основни циљеви су узајамна подршка у борби против предрасуда, дискриминаторног понашања и превенцији насиља у школама. Поред знања која деца стичу у школи важно је да поседују вредности и способности емпатије, толеранције и разумевања, које остају и када напусте школске клупе. На тај начин се те вредности утемељују и шире и кроз целу заједницу.

Окупљање је почело минутом ћутања за невино страдале у београдској ОШ „В. Рибникар“, као и у Дубони, Малом Орашју и Нишкој Бањи.

Мали амбасадори демократије

Шеф мисије Савета Европе у воденици Каонка

Шеф мисије Савета Европе у Београду Јанош Бабити високо је оценио успешност досадашње сарадње са основним школама из Турије и из Волује и додао:

– Наша Канцеларија свесрдно подржава Основну школу „В. Дугошевић“ из Турије, која је ментор на овом пројекту. Сарађујемо од 2017. године у области образовања, јачања демократске културе, поштовања различитости и свих вредности које су основе сваке демократске заједнице. Кроз досадашњу сарадњу видимо да су наставници и ђаци веома успешни у залагању за поменуте вредности, што потврђује да корачамо добрим путем. Ти ђаци ће постати мали амбасадори демократије различитости и проширити реч о значају демократских вредности. 

Фудбал на штулама

ПРИМЕР ДРУГИМА

Поводом „Дана образовања за демократску културу“, у рустичној атмосфери воденице „Kаонке“ говорили су шеф Мисије Савета Европе у Београду Јанош Бабити, председник Општине Кучево Ненад Микић, директорка ОШ „В. Дугошевић“ из Турије Софија Миленковић, директорка ОШ „Слободан Јовић“ из Волује  Душица Јаношевић, представница Министарства просвете др Снежана Вуковић, представница Школске управе Пожаревац Милена Васић.

Међу бројним гостима били су и представници пројектног тима „Квалитетно образовање за све“ Кристијан Рајковић и Селена Агаоновић, председник Националног савета Влаха Новица Јаношевић, представници локалне самоуправе, директори  јавних установа и предузећа, ученици и родитељи обе школе.

Новица Јаношевић

Директорка школе домаћина Софија Миленковић истакла је велики значај овог пројекта и додала:  – Тема су културне сличности и различитости народа који већ вековима живе заједно на овој територији, Срба и Влаха. Циљ је да прикажемо да су различитости нешто што треба искористити у циљу квалитетнијег образовања, а, самим тим, и перспективнијој будућности за наш крај.

Председник Националног савета влашке националне мањине Новица Јаношевић указао је на то да је ово само један од примера богатог суживота Влаха и Срба и додао:

– На овај начин се код деце, од стране наставника и локалне заједнице, доприноси развијању свести о толеранцији, разумевању, посебно о емпатији, која је данас преко потребна. Такође се на тај начин утемељује свест о поштовању туђе културе и предностима познавања исте.

Ненад Микић

Председник Општине Кучево Ненад Микић нагласио је да овај пројекат има велики значај за кучевачку локалну заједницу, као и да представља одличан пример који могу следити и друге средине:

– На овај начин показујемо шта значи живети у заједници и поштовати и неговати традицију и обичаје и Влаха и Срба. Суживот тих народа траје вековима уназад и одликује се складом и заједништвом у свим сферама.

Целокупан тај дан у Каони испуњен је разноврсним програмом који је одраз лепоте сусрета српске и влашке културе. Након упознавања са вишевековном историјом воденице ,,Каонке“, успедио је културно – уменички програм у Дому културе и подручној школи у Каони.

Детаљ културно – уменичког програма

Ђаци су извели драмски приказ српских и влашких обичаја ,,На Ђурђевдан“. Уследио је  сплет српских и влашких игара, у извођењу  Фолклорног ансамбла Центра за културу Кучево Културно – уметничког друштва „Штуле“ из Волује.

Програм је привукао велику пажњу гостију

Велику пажњу привукле су радионице – креативни центри кроз које су ђаци, на лицу места, импровизовали обичаје, веровања, традиционалне игре, као и туристичке потенцијале аутентичног кучевачког краја.

А. M.

Share.
Leave A Reply

Skip to content