Од 1. августа до 31. децембра, уз подршку Министарства омладине и спорта, Удружење „Свет речи“  из Велике Плане реализује пројекат  под називом „Кул је да знаш! Вpшњачком медијацијом против насиља“. Циљ пројекта је оспособљавање вршњачких медијатора из седам средњих школа за рад са младима за примену модела медијације у ненасилном решавању сукоба. Међу изабраним школама је и Средња економско-трговинска и машинска школа у Кучеву.

Истраживања показују да је 88 одсто средњошколаца имало искуства са вршњачким насиљем, а сваки четврти средњошколац односно средњошколка-сведок је неког облика насиља. Кроз вршњачку едукацију, обучени медијатори ће стечено знање преносити својим вршњацима и организовати сет активности које промовишу културу НЕнасиља и креативност младих као начин развијања безбедоносне културе.

Кроз 140 радионица  школских тимова за медијацију, представници  одељења биће оспособљени да препознају насиље и благовремено реагују као подршка, да насиље зауставе и помогну да се успостави комуникација између ученика у сукобу.

Завршна активност пројекта је Конференција у децембру на којој ће бити сумирани резултати реализованих активности, проглашени победници Конкурса за филмић и додељене захвалнице. Поред Средње школе у Кучеву, у овом пројекту су још: Гимназија у Великој Плани, Паланачка гимназија, Средња школа „Жикица Дамњановић“ у Смедеревској Паланци, Пожаревачка гимназија, Средња школа „Милоје Васић“ у Великом Градишту и Техничка школа у Деспотовцу.

Share.

Comments are closed.

Skip to content