Бројне пратеће манифестације овогодишњих Хомољски мотива у Кучеву оплемењене су једним програмом који је на себи својствен начин исплео нову у низу разнобојних нити традиције. Реч је о представљању књиге „Виногради сузе лију” Боре Васића, делу које на својим страницама чува приче о великом броју музичких стваралаца међу којима су многи поникли или наступали на Мотивима.

Манојловић, Драгојевић, Васић, Винкић и Дишић говоре о књизи “Виногради сузе лију”

Уз модератора, директорку библиотеке „Никола Сикимић Максим” Јовану Дишић о делу су минулог четвртка надахнуто говорили публициста Влада Винкић, доктор историјских наука Мирољуб Манојловић, дипломирани новинар Радиша Драгојевић и аутор Бора Васић. Књигу чини мноштво занимљивих прича кроз које је представљен живот и рад познатих и мање знаних музичких посленика: текстописаца, композитора, певача и свирача првенствено са територије браничевског округа. Уз приче о ствараоцима који су музиком обележили једно време, чували традицију српске и влашке музике, уз обиље пратећих фотографија у издању посебно место заузима текст о великану Властимиру Павловићу Царевцу. Како је овом приликом истакнуто, настанак књиге донекле је инициран  рушењем његове родне куће у селу Царевцу 1985. године а назив „Виногради сузе лију” преузет из песме „Tужнo вeтри гoрoм виjу“. Приче о ствараоцима из књиге Боре Васића, неколико година за редом представљане су у недељнику „Реч народа“, док је јединствен став учесника промоција да ово дело добије свој адекватан наставак.

Запослени у библиотеци „Никола Сикимић Максим” са учесницима промоције књиге

У препуној сали Библиотеке овом приликом нашли су се и чланови породица Станише Пауновића, Милета Матушића, Живкице Милетић као и народних музичара кучевачког краја који су, између осталих, заступљени у Васићевој књизи. Промоција је улепшана мелодијским пасажима на хармоници Давида Анђелића, ученика трећег разреда музичке школе.

В.В.

Фото: Владан Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content