2021-03-17T16:34:03+01:00 17. марта, 2021. 16:30 |

У Пеку код Кучева: Вредности тешких метала изнад дозвољених

Завод за јавно здравље  Пожаревац, као једна од две референтне лаборатије одређене за испитивање исправности водотока реке Пек код Кучева, доставила је у уторак, 16. марта, извештај узорковане воде.

Резултати су показали да су поједине вредности тешких метала изнад дозвољених, пре свега  бакра (референтна  вредност је 500, а измерена 960), мангана (референтна вредност је 300, а измерена 3.300), гвожђа (референтна вредност је 1.000, а измерено је 12.600) и сулфата ( референтна вредност је 200, а  измерено је 369).

Командант Штаба за ванредне ситуације и председник општине Кучево др Иван Рајичић, одржао је хитну седницу на којој је донето више наредби, закључака и препорука.

У првом реду, од Завода за јавно здравље Пожаревац затражено је додатно појашњење о штетности утврђене загађености, како за људе, тако и за биљни и животњски свет. Такође, потребно је уради и анализу земљишта у сливу реке, као и рибе у њој.

Док не стигну појашњења  препорука свим грађанима је да не пецају, да не користе воду из Пека за заливање башта или напајање стоке, да не ваде шљунак из и око корита реке.

Формиран је и Инфо центар, број телефона је: 012/852-103. Сви становници који имају бунаре у сливу реке, 50 – 100 метара, могу се обратити Центру како би им локална самоуправа помогла у спровођењу анализе исправности бунарске воде.

Штаб је донео одлуку да се оформи Стручно – оперативни тим који ће се свакодневно бавити питањима везаним за овај проблем.

Јавно комунално предузеће „Кучево“ ће од сада вршити анализу пијаће воде са водоизворишта „Млака“ сваких 10 дана.  Такође, упутиће се захтев Јавном предузећу „Србијаводе“ да предузме мере на спречавању експлоатације шљунка из Пека у рејону водоизворишта „Млака“.

Штаб је затражио пријем у Министарству заштите животне средине, како би се договорили о предузимању хитних мера за решавање овог проблема.