2021-01-26T08:48:36+01:00 26. јануара, 2021. 08:48 |

Кучевo: Вакцинисање се наставља и ове недеље

Као и у осталим општинама у Србији, и у Кучеву је протекле седмице почела вакцинација становништва против ковида -19. У Дому здравља вакцинисање се обавља кинеском вакционом Синофарм и по редоследу којим су се грађани пријављивали за имунизацију. 

Из ове здравствене установе, међутим, упозоравају да се по пријему прве вакцине не завршава борба са ковидом, јер после прве потребно је примити другу дозу и сачекати извесно време да вакцина учини своје. Стога је веома важно и наредних месеци наставити са применом противепидемиолошких мера: држањем растојања, ношењем маски, чешћим прањем руку, дезинфекцијом простора…  

За непридржавање прописаних мера наплаћује се казна у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести који се примењује од 16. новембра. Током првих 45 дана примене овог Закона, у Србији су наплаћене мандатне казне у укупном износу од 30,4 милиона динара, а за 17 дана јануара 28,9 милиона.  

Делокруг рада инспекцијских служби, са почетком вакцинације проширен је и на пунктове за вакцинисање. Санитарни и здравствени инспектори, наиме, контролишу и обезбеђеност простора за адекватан преглед пре имунизације као и вођење медицинске документације.

Уз све ово треба рећи да је прошле среде и четвртка (20. и 21. јануар) у Дому здравља у Кучеву, од укупног броја тестираних особа антиген тестовима (18), позитивних на корону било четворо, док у петак, 22. јануара, од 10 урађених антиген тестова, ни један није био позитиван.