У општини Кучево, у околностима борбе са пандемијом током прошле и текуће године, активности су пре свега биле усмерене на разраду идејних решења, пројеката, документације и спровођење потребних процедура како би се чим ситуација дозволи почело са реализацијом.

Да је такав приступ уродио плодом сведоче подршка Владе РС и надлежних министарстава, а изнад свега конкретни резултати о којима разговарамо са замеником председника кучевачке општине Ненадом Микићем:

– Од тренутка када смо постали део извршне власти у општине Кучево задесила нас је пандемија. Успели смо да се изборимо са свим тим уз подршку Дома здравља. Центар за социјални рад је такође имао одређених потешкоћа, које су успешно савладане. Међутим, велики проблем нам је била консолидација буџета и жаргонски речено рупа у буџету од сто милиона. 

– Све то смо успели да доведемо у ред. Уз подршку Владе Републике Србије, дефицит од близу 12 процената, у периоду од августа до новембра прошле године, спустили смо на прихватљива три процента. Тако смо на почетку 2021. године били на нули, каже Микић и наглашава значај добре сарадање на нивоу Републике, али и саме кучевачке локалне самоуправе, нарочито у извршној власти, на челу са председником општине др Иваном Рајичићем, са члановима Већа, као и Скупштином општине Кучево.

УНАПРЕЂЕЊЕ ТУРИСТИЧКИХ КАПАЦИТЕТА

  Ненад Микић

Посебна пажња посвећена је унапређењу и богaћењу туристичких капацитета, за што је општина Кучево добила од Министарства привреде убедљиво највећу финансијску подршку међу свим локалним самоуправама Браничевског округа.

– Прошле године се радило на изради пројектно-техничких документација како бисмо ове године могли да аплицирамо за средства код надлежних министарстава. У овој години је посебно значајан пројекат који се односи на подизање туристичких капацитета и доступност информација о туристичким локалитетима на територији општине Кучево. Министарство привреде је тај програм подржало са 66 милиона динара, без ПДВ-а. Укупно, са нашим учешћем, вредност пројекта је близу 80 милиона динара, каже заменик председника општине Ненад Микић и додаје:  

– Тим средствима смо уредили инфраструктуру на многим објектима. У фокусу нам је била летња позорница у центру града. За десетак дана и тај ће пројекат бити у потпуности реализован. Летња позорница садржи ограђени плато, интерактивни тотем који ће садржати све информације о туристичким дестинацијама, микродестинацијама, о свему ономе што туристи у овом крају могу да посете.

РЕСТАУРАЦИЈА ВИЛЕ КРАЉА АЛЕКСАНДРА

У Нересници је у сарадњи са Министарством привреде РС реализован инфраструктурни пројекат у оквиру којег су комплетно уређени центар села и пут који води до Виле Краља Александра. План је њена рестаурација. 

– Вила је деценијама уназад пропадала, али смо ми одлучили да уђемо у њену рестаурацију, реконструкцију. Наредне године ћемо приступити урбанистичком решавању тог потеза. Надамо се да ћемо до средине те 2022. године имати пројекте за извођење са урбанистичким решењем и, наравно, тражићемо инвеститора. Једино још увек није дефинисано да ли ће тај комплекс бити визиторског карактера или ће у неком тренутку бити хотелски смештај. Циљ је да све остане у духу тог времена, са малом ботаничком баштом која датира из времена Краља Александра, са стаблима старим више од сто година која су, претпостављамо, посађена у то време, најављује наш саговорник и наставља: 

– Када говоримо о туризму, имали смо прилику и могућност да учимо од најбољих. У априлу смо потписали Споразум о братимљењу са Врњачком Бањом. Сви знамо да је Врњачка Bања лидер у туризму не само у Србији, већ на Балкану и у Европи. Част је бити једина општина у Србији која има потписан Споразум о братимљењу са Врњачком Бањом. Од њих смо добили неке инпуте како и у ком смеру би се требало кретати у области туризма, чему посветити пажњу… 

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ КУЧЕВО ДР ИВАН РАЈИЧИЋ

Обезбеђен дом за брачни пар 

Последњих дана  председник Општине Кучево др Иван Рајичић потписао је још два уговора са Министарством за бригу о селу, најпре уговор о куповини куће са окућницом једном младом брачном пару, а потом и уговор о донацији за организацију манифестације „Михољски сусрети села“.

Председник др Рајичић је на основу Уредбе Владе РС, којом држава финансира куповину куће и окућнице за младе парове на селу, са Министартсвом за бригу о селу потписао Уговор о додели бесповратних средстава породици Добриле Пајић и Горана Петровића. Тиме је овом младом брачном пару осигурано 1.196.494 динара за куповину куће и окућнице. 

Иначе, право да конкуришу имали су држављани Србије који су, између осталих постављених услова, млађи од 45 година и нису власници или сувласници непокретности на територији наше земље.

Неколико дана касније, др Иван Рајичић је у Влади Републике Србије потписао уговор са министром за бригу о селу Миланом Кркобабићем о донацији од 421.000 динара за манифестацију „Михољски сусрети села“.

 

ПУТНА И КОМУНАЛНА ИНФРАСТРУКТУРА

Радило се и ради се и на уређењу тротоара, приступних путева, стаза у улицама, дрворедима… Комплетно су урађени тротоари од улаза у Кучево, засађени су нови дрвореди, у Улици Светог Саве замењене су азбестне водоводне цеви, решени су и проблеми са кишном канализацијом, а омогућени су и нови водоводни прикључци. 

– Након свих тих комуналних инфраструктурних радова, уследили су завршни радови попут бетонаже и изградње тротоара. Урађена је деоница пута која повезује Кучево и пећину Церемошња, у дужини од 2 километра, као и део пута Видиковац – Јелена стена, у дужини од око 600 метара, тако да сада имамо око 1.400 метара урађеног асфалта. У плану нам је да следеће године уђемо у поступак експропријације свих приватних парцела и да проширимо ту путну деоницу, која је тренутно уска па је онемогућено мимоилажење, истиче Микић. 

Од Министарства без портфеља, за развој недовољно развијених општина, кучевачка локална самоуправа је добила 1.500.000 динара за израду пројектно-техничке документације за путеве ка местима у руралним подручјима. Потом, 1.500.000 динара од Министарства заштите животне средине за санацију и чишћење дивљих депонија. Најављена је и посета министарке Ирене Вујовић поводом сагледавања крајњих резултата.

Министарство без портфеља је определило и средства за санацију објекта од јавног значаја. Конкретно, реч је о реконструкцији зграде комитета која се сматра спомеником културе из периода након Другог светског рата. За израду пројектно-техничке документације за изградњу нове котларнице општини Кучево је одобрено 6.900.000 хиљада динара. Јавна набавка је завршена и изабран је извођач радова.

Заменик председника општине Ненад Микић додаје и да је ове године, у оквиру пројекта „Чиста Србија“, кучевачкој општини одобрено 11.000.000 евра за изградњу 24 километра канализацине мреже са три постројења за пречишћавање фекалне и кишне канализације. Од тога је 19 километара у Кучеву и 6 километара у Раброву, са планирана два пречишћивача за Кучево. Почетак радова се очекује најкасније до 30. октобра, са роком за њихово окончање од 39 месеци. Иначе, у реализацији тог програма учествују Министарство грађевине, Влада Републике Србије и кинески партнери.  

Потпуно реновирање Дома здравља

Од Владе Републике Србије и Канцеларије за јавна улагања, општини Кучево је одобрено 2.000.000 евра за комплетну санацију Дома здравља.

Реч је о замени столарије, реконструкцији водоводне, канализационе и електро мреже, монтажу покретног споњног лифта за инвалиде… Рок за извођење радова је осам месеци и уколико све буде ишло по плану, до септембра наредне године, грађани Кучева ће имати један од најсавременијих  домова здравља у Браничевском округу.

 

У ПЛАНУ ШКОЛА ЗА ШУМАРСКЕ ТЕХНИЧАРЕ

Микић наглашава сагласност руководства ове локалне самоуправе о важности подизања школства на виши ниво, у складу са реалним потребама. С тим циљем се приступило изради бројних пројектних докумената како би општина Кучево била спремна да следеће године аплицира код надлежног министарстава. 

– За Дан општине нас је посетио министар просвете Бранко Ружић са којим смо водили прелиминарне разговоре о отварању једног или два подручна одељења средње шумарске школе. То је логично и с обзиром на то да се налазимо у центру источне Србије и имамо част да је у Кучеву седиште највећег и најпрофитабилнијег шумског газдинства Јавног предузећа „Србијашуме“ у Србији – „Северни Кучај“, наводи Микић и додаје: 

– Остварили смо одличну сарадњу са Јавним предузећем „Србијашуме“, које ће нам пружити подршку у виду стручног кадра за рад у средњој шумарској школи. Такође, то Јавно предузеће има воље и да стипендира ђаке средње шумарске школе, који би по завршетку школовања могли да остану да раде у Кучеву, што и јесте приоритет. Министар се сложио са том идејом, тако да започињемо активности и промоцију по том питању, са очекивањем да, уколико све буде ишло по плану, школске 2022/2023. године имамо једно, евентуално два одељења шумарског техничара у Кучеву. 

 А. М. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content