2021-05-16T09:54:53+02:00 16. маја, 2021. 09:54 |

Кукурузна пипа 

Кукурузна пипа (Tanymecus dilaticollis) је инсект познат и као сива кукурузна пипа. Овај штетни инсект велику штету прави у њивама где је посејан кукуруз, али и на њивама где су посејани сунцокрет и шећерна репа. Такође, могу направити штету и у засадима поврћа – парадајзу и паприци.

У ратарским културама штету прави на биљкама које се сеју у ређем склопу. На кукурузу сива пипа може да прави штету све док кукуруз не стигне у фазу када има 5 листова. Одрасла сива кукурузна пипа има дужину око 8 милиметара, а боја јој је пепељасто сива. Ларве су 6 милиметара на крају развоја, светло сиве боје. Има једну генерацију годишње и штету праве одрасли инсекти који се појаве у пролеће када се устале температуре земљишта од 10 степени, а температуре ваздуха од 15 до 25 степени. На температури до 20 степени, имаго не лети. У пролећном периоду је активна и храни се на биљкама пре подне и предвече док је преко дана мирна и сакрива се у пукотинама у земљи. Такође се не храни ни када је време свежије и када пада киша.

Као превенција за смањење присутности ове штеточине кукуруза, препоручује се гајење биљака у плодореду. Уколико се кукуруз гаји као монокултура на истој парцели три и више година заредом, то омогућава повољне услове за развој великог броја ових инсеката. Парцеле на којима је посејан кукуруз треба обилазити и вршити контролу на присуство сиве кукурузне пипе у периоду од ницања кукуруза до фазе 4 листа. Критичан број на њиви јесте 3-5 /m2, или  када је оштећено 20 одсто лисне масе.

Прскање хемијским средствима се примењује уколико је примећено више инсеката од критичног броја или је дошло до велике штете на листовима кукуруза.  За информације које би средство препоручили најбоље се обратити некоме из стручних служби.                                                                    

Виолета Станковић, дипл.инж.

заштите биља у ПССС Пожаревац