ЗАВРШЕН ПРВИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ „ВИМИНАЦИУМ ФЕСТ – МИТОВИ СТАРИ И НОВИ“

Проглашењем најбоље представе и најбољег глумца, у Пожаревцу је  окончан  Први „Виминациум фест“. Према одлуци стручног жирија кога су чинили редитељ Дејан Мијач, професор ФДУ Миодраг Табачки као и глумац  Саша Торлаковић, двоструки победник Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“, најбоља представа је „Хасанагиница“, Новосадског позоришта, која по једногласној оцени обрађује мит и највише одговара моту фестивала „Митови стари и нови“, приближава га нашем времену, новом осећању за мит, анализира однос мушкарца, жене и средине а темељи се на миту. Глумац Фестивала је Озрен Грабарић који је ласкаву тиитулу понео улогом  Ричарда трећег у истоименој представи Dramskog kazališta “Gavella” у Загребу. Награду „Виминациум максимус“ директору Новосадског позоришта Валентину Венцелу  уручио је председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић, док ће награда „Златна фибула“ Озрену Грабарићу, због његових обавеза бити уручена накнадно.

Сцена из “Хасанагинице”

– Култура јесте, заправо, вечита фабрика која људе разних нација, вера, интересовања и навика претвара у заљубљенике у уметност и тако брише њихове разлике, а то је сложићете се, свима нама у овом делу Европе, преко потребно, истакао је затварајући Фестивал Бојан Илић, председник Скупштине града и закључио:  – Поред ове успешне мисије, уважени уметници из Босне и Хецеговине, Хрватске и Србије, успели сте да у оцени свих оних који су вас гледали уједините утиске. Ти утисци преточени у једну реченицу вероватно би гласили: „Са нестпљењем очекујемо други „Виминациум фест“.

Озрен Грабарић

Потом је у част победника новосадски Биг бенд  као и Хор и оркестар Српског народног позоришта у Новом Саду заједничким снагама извео „Рок оперу“ која чини спој музичких жанрова рока и џеза.

у оквиру овогодишњег „Виминациум феста“ изведене су представе Градског драмског казалиштa „GAVELLA“ „KRALJ RIKARD III“ у режији Александра Поповског, „ФЕНИЧАНКЕ“ Народног позоришта Сарајево  у поставци Озрена Прохића, „ОДИСЕЈ – САН О ПОВРАТКУ“ Дјечијег позоришта Републике Српске из Бања Луке сценаристе и редитеља Бисерке Колевске, „ЕЛЕКТРА“ Народног позоришта у Београду, у режији Иве Милошевић и „ХАСАНАГИНИЦА“ Новосадског позоришта у режији Андраша Урбана.

Сваке вечери жири публике кога су чинили Вера Зарић Митровић, Валентино Ољача, и Драган Радовановић,  проглашавао је најбољег глумца, а ова признања која су освојили Озрен Грабарић, Медиха Муслиовић, Душко Мазалица, Нада Шаргин и Марта Береш, била су независне од одлуке стручног жирија.

Организатори  првог Позоришног фестивала „Виминациум Фест – Митови стари и нови“ били су Град Пожаревац,  Центар за културу  Пожаревац и  Археолошки парк „Виминацијум“.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content