2020-08-21T09:26:19+02:00 21. августа, 2020. 09:26 |

Културна мисија у складу са околностима

Упркос пандемијским околностима и ограничењима које прописују мере за безбедан и здрав рад у време короне, једна од најстаријих културних институција у граду, Народна библиотека „Илија М. Петровић“, основана далеке 1847. године, ни у ком случају не запоставља своју племениту, културну и образовну мисију међу Пожаревљанима. Управо то је и био повод да од директорке Вере Зарић Митровић сазнамо пар појединости везаних за рад библиотеке у специфичним условима.


– Послове обављамо у складу са поштовањем донетих мера и активностима којима се штити здравље запослених. Тако се спроводе мере сталне дезинфекције радног простора, поштује социјална дистанца корисника и запослених као и између самих запослених, док је радницима обезбеђена опрема за личну заштиту у виду маски и рукавица, објашњава наша саговорница. 

Вера Зарић Митровић

Вера Зарић Митровић

Но, оно што је корисницима ускраћено је слободан приступ фонду Библиотеке. 

– На улазу у позајмна одељења кориснике дочекују стручни радници који издају тражене књиге, а рад у читаоници он се своди на ограничени број корисника, како би се мере безбедног боравка у читаоници у потпуности испоштовале, говори Вера Зарић Митровић. 

Када је о културним дешавањима реч, пожаревачка библиотека је до пандемије  књижевним вечерима, концертима и трибинама доприносила градском уметничком миљеу. Ипак, сличних активности до даљњег неће бити: 

– У плану Библиотеке за ову  годину била је реализација бројних дешавања која смо у складу са превентивним здравственим мерама морали да стопирамо. У међувремену, јављају нам се бројни аутори са жељом да промовишу своје стваралаштво и све ћемо то реализовати када се стекну услови, о чему ће јавност бити на време обавештена.

ДАНИ СЛОБОДАНА СТОЈАНОВИЋА 

Десетог августа истекао је рок за одазив  аутора на традиционални Конкурс „Слободан Стојановић“ за најбољу необјављену драму у 2020. години, чији ће се лауреат знати у оквиру Дана Слободана Стојановића:

– Запажен је велики број пристиглих радова, те је сада на жирију да одлучи ко ће понети ласкаву титулу победника. У склопу поменутог, у припреми је део наше издавачке делатности, те се штампа прошлогодишња победничка драма „Како, црни човече, ништа!“  аутора Војислава Савића, док је вредан помена и нови Зборник „Видовдански цвет“  у сарадњи са Удружењем потомака радника 1912-1920, Градске организације Пожаревац. Наравно, Дани Слободана Стојановића као и промоције победничке дране и Зборника „Видовдаснки цвет“, реализоваће се по стицању безбедних услова за све учеснике и госте, говори Зарић Митровић. 

У свему осталом, Библиотека функционише по класичном распореду: обавља се редовна набавка књига, прати се издавачка продукција, ради се међубиблиотечка позајмица књига, корисницима се пружају информације, матична служба ради несметано, а на сајту Библиотеке и фејсбук страници објављују се занимљиви научни, културни и други садржаји. 

Тренутно радно време је од 8 до 15, а од 31. августа Народна библиотека „Илија М. Петровић“ враћа се устаљеном режиму рада са корисницима од 8 до 19.30. 

Влада Винкић