2022-01-07T12:17:01+01:00 7. јануара, 2022. 12:17 |

Културом против пандемије

Када је у питању функционисање Центра за културу Пожаревац, основу свих дешавања представља тимско деловање. Да није тако, период за нама не би одисао обиљем догађаја на пољу културе: фестивалима, премијерама, наградама које су подстицај за бољи и квалитетнији рад. 

     Галина Перић

– Попут претходне и 2021. година била је обојена стрепњом проистеклом из пандемије ковида, јер активности којима се наша установа бави су специфичне, захтевају заједнички рад, али и публику којој су културни програми намењени. Тако смо у складу са глобалним околностима прилагођавали дешавања, посебну пажњу усмеравали на поштовање прописаних мера како код посетилаца, тако и извођача и чињеница је да смо као велика и јединствена екипа у својеврсном слалому чији је крајњи циљ квалитетан програм изашли као победници, говори Галина Перић, директорка Центра за културу Пожаревац.

Да је заиста тако, говоре остварени пројекти које је Центар реализовао у пуном сјају. Наравно, међу њима најзахтевнији и подложни свакој врсти критике су позоришни фестивали. Њих Пожаревац има у много већој мери него већина градова у Србији, а просечан гледалац и не сања који их све детаљи чине. 

        „Виминацијум фест“ 2021.

– Годину смо започели фестивалом, 17. Аматерским глумачким свечаностима „Миливојев штап и шешир“ и реализовали у онлајн формату, а пандемија је учинила да се и Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“ приреде ревијално, али достојно великана. У средишту је била промоција монографије Миливоја Млађеновића „Сазвежђе Миливоја Живановића“, емитовање документарног филма Новице Савића „Спомен на глумца“ и гостовање представе Београдског драмског позоришта „Сумрак богова“. У термину када се Свечаности одржавају, почетком априла, приређена је изложба „Позоришни портрети Миливоја Живановића“ ауторке Мирјане Одавић, кустоса Музеја позоришне уметности. Прилагођавајући се епидемиолошкој ситуацији, Позоришни фестивал „Виминацијум фест-митови стари и нови“ уместо у јуну успешно је реализован током августа уз пет такмичарских представа, док је у пуном сјају одржана 14. Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“, каже Перић.

„Мајстори, мајстори“

ПРЕМИЈЕРЕ И НАГРАДЕ

                „Пут великана“

Незамисливо је да институција попут Центра за културу годину не испрати позоришним премијерама: 

– Након фебруарске претпремијере „Ожалошћене породице“ у режији Драгане Данде Стојановић  убрзо је одржана и премијера исте, док је Позориште „Миливоје Живановић“ током јуна извело и представу „Мајстори, мајстори“, под редитељском палицом Владислава Велковског. Чланови Драмског студија Центра за културу Пожаревац у септембру су премијерно одиграли „Нушине једночинке“ које је адаптирао и режирао Слободан Боба Степић. Већ 28. децембра на Великој сцени десиће се премијера представе „Пут великана“ у адаптацији и режији Весне Станковић, коју радимо у коопродукцији са  Удружењем „Артиста“ из Београда.  У занимљивом, слободно могу рећи историјском комаду,  уз глумце потекле из нашег краја Лепомира Ивковића, Тијану Вишковић и Весну Станковић наступају Бошко Пулетић и Соња Кнежевић,  говори директорка Галина Перић и додаје:

        Награде из  Паланке

– Како светлост позорнице обасјавају рефлектори, тако таленат и труд прате награде. Сви у Центру поносни смо на чињеницу да су међу најнаграђенијима у земљи ове године чланови нашег Драмског студиjа којим руководи Слободан Боба Степић. Само у последњих месец дана они су у свој град из Смедеревске Паланке донели прву награду за представу у целини и признање за најбољу сценографију. Из Куршумлије доносе прво место за представу „Миш Маус кућа хаус“, награду за најбољу режију и титулу најбоље сценографије. Комад „Нушине једночинке“ у истом граду освојио је другу награду док је жири овенчао Пожаревљане најбољом главном женском и најбољом мушком улогом.

„ФАПОР“ 2021.

Такође, „Ожалошћена породица“ Драгане Данде Стојановић на „ФАПОР“-у у Лесковцу освојила је три награде: за најбољу мушку улогу, за најбољу споредну мушку улогу и трећу награда за режију. 

МУЗИЧКИ, ЛЕТЊИ И УМЕТНИЧКИ ПРОГРАМИ 

„Позоришни портрети“ Бојана Николића

Центар за културу Пожаревац реализовао је ове године 39. Мајску гитаријаду, у онлајн форми, у Малој сали одржан је 10. Фестивал музичког филма ФЕМУФ, када је посетиоцима омогућено да непосредно уживају у концертима чувеног јужнокорејског хора „Мајстори певачи“ из Сеула, Градског женског хора „Барили“ и у више наврата симфонијског оркестра „Гвардиа“, певачке групе „ГАНИП“-а,  Етно хорића и Мешовитог градског хора. 

Посебно значајна била је реализација летњих културних активности, на које су Пожаревљани навикли и радо их прате. 

– Како је то дугогодишња пракса, током јула и августа реализован је низ програма намењен свим генерацијама на три локације: Тргу ослобођења, платоу Центра за културу и Градском базену. Уз позоришне представе за децу и одрасле, одржавани су концерти, плесни наступи, надметања, гостовања познатих имена из света глуме и музике, а све скупа се уклопило у пратеће манифестације Љубичевских игара. 

Промоција монографије „Сазвежђе Миливоја Живановића“

– Значајно је поменути да смо као институција стали и иза осталих уметничких сегмента. Реч је о изложбама „Camera Obscura“ ауторке Ене Бајић, дипломираног дизајнера из Пожаревца, „Позоришни портрети“ Бојана Николића, коју чини више десетина портрета драмских стваралаца који су својим учешћем оплеменили фестивале „Живка Матић“, „Миливојев штап и шешир“, Глумачке свечаности и „Виминацијум фест“, ликовној поставци „УЛИС“-а као и мултимедијалном догађају „Милена Павловић Барили: Једна уметница, 15 фотографа–30 уметничких дела” у сарадњи са Министарством културе и информисања и Галеријом Милене Павловић Барили.

     Басара на малој сцени Центра

Директорка Центра за културу Пожаревац Галина Перић наглашава широк дијапазон промотивних активности везаних за писану реч. Између осталих, под куполама Центра јавности су представљена дела „Живот са круном“ Невене Живановић, „Контраендорфин“ Светислава Басаре, „Добрица Ћосић и политика“ проф. др Зорана Аврамовића, књижевно вече Станојка Спасића и кореализација сличних садржаја са Народном библиотеком  „Илија М. Петровић“. 

– Традиционално, Центар за културу негује богат и квалитетан филмски програм. Током протеклог периода љубитељи седме уметности имали су прилику да редовно прате изузетна остварења, приредили смо и пројекцију студентских филмова нашег младог суграђанина Данила Станимировића насталих у Пожаревцу, док смо аудиторијуму понудили атрактивне и актуелне филмове, међу којима су „Тома“, „Јужни ветар 2“ и „Нечиста крв“. У професионалном погледу, наш Центар се у овом сегменту рада прикључио мрежи киноприказивача Србије, што ће допринети подизању квалитета и богатијем избору, говори директорка Перић.  

ТЕХНИЧКЕ НОВИНЕ И ПЛАНОВИ ЗА 2022. ГОДИНУ

      Велика сала Центра за културу

Како је у овој области неопходна међуинституционална сарадња, Центар за културу Пожаревац иницирао је споразум установа културе градова широм Србије. Овај документ потписан је 22. априла и сјајна је основа за размену програма културних институција које су се прикључиле иницијативи.  

– Набавком нове тонске опреме у  нашој кући у великој мери побошљани су  технички услови рада, урађено је структурно каблирање и обезбеђена нова ношња намењена члановима „ГАНИП“-а. Уз поменуто, веома смо поносни што је на Старом пожаревачком гробљу недавно подигнут споменик почившој глумици Живки Матић, адекватан њеном имену и делу. Желим да истакнем да су почели радови на изливању бисте Миливоју Живановићу висине 2.3 метра која ће бити постављена пред главним улазом Центра за културу. Уколико се све буде одвијало по плану, њено откривање планирамо на 25, јубиларним Глумачким свечаностима почетком априла 2022.године, сазнајемо од Галине Перић.

На крају разговора од саговорнице чујемо да се за наредну годину већ припремају значајни пројекти, посебно када је позоришни сегмент у питању:

– За средину јануара публику очекује премијера представе „Историја Тројанског рата“ у режији Тијане Бајић, ту је и нова поставка „Злочина и казне“ редитеља Милоша Јагодића, „Генерална проба самоубиства“ на којој ради Драгана Данда Стојановић као и „Сан летње ноћи“ у поставци Дејана Цицмиловића. Издавачку делатност употпунићемо промоцијом већ приређене монографије „Миливоје Живановић“ недавно преминулог аутора Петра Волка, док нас уз редовне обавезе и фестивале очекује низ нових активности. Овом приликом желим да истакнем немерљиву подршку Града Пожаревца као и озбиљно, одговорно и предано ангажовање свих запослених у нашој Установи и свима пожелим срећне наступајуће празнике, закључује Галина Перић.

Влада Винкић