2018-07-17T08:58:23+02:00 17. јула, 2018. 08:57 |

Кутак за риболовце: Успешно пецање на мору

                                                 /Foto ZooM.hr/

Риболов на мору је могућност коју у данима годишњег одмора треба искористити и то велики љубитељи риболова са задовољством чине. Наравно уз неке савете и нова сазнања. На пример, треба знати да су луке места где пристиже велики број разних риба. Оне прате  рибарске бродиће чије посаде, приликом повратка са пута чисте мреже, бацају храну за собом и тако привлаче велики број риба, највише ципала, али и остале врсте. Луке су идеална места за риболов и због тога што ту по правилу нема купача.

Најбољи резултати постижу се приликом пецање ципла, јер он улази у великим јатима. Систем за пецање ове врсте рибе је веома једноставан ако се пеца на лаке пловкарошке системе. Потребан је штап од 6 – 7 метара без вођица (може и са вођицама), пловак од 1 грама (који мора да буде добро избалансиран) и удица величине 10-12. Прихрањивање је неопходно, најбоље је обичним старим хлебом уз додатак конзерве сарделе. Храну бацамо често, али помало да би задржали јато ципала у близини. Ципал храну узима веома опрезно тако да морамо бити максимално сконцентрисани и да реагујемо и на најмањи неприродни покрет пловка. Некада ће пловак само затреперити и тада такође треба контрирати, а не чекати да пловак скроз потоне. Такође не треба пецати на пуну дужину штапа, већ 1 – 2 метра ближе због правилне и брзе контре, која је једна од најбитнијих ставки у пецању ципала. Ако се све ово испоштује, резултат ће бити у нашу корист, имаћемо солидан улов ове лепе рибе.

Ако не желимо да се претерано посветимо свему овоме, а да ипак нешто упецамо, можемо прибећи систему са парчетом меса из шкољки, или са морским црвом и пецати шпара који се, такорећи, сам упеца, неко претерано балансирање пловка, храњење и контрирање, није потребно.

Ако на одмору нисмо у луци или је нема у близини, увек постоји нека стена или место без купача где се може окушати срећа с пецаљкама. Могућ је улов ципала, а још више шпара кога управо у таквим срединама има највише.

                            Риболов на реци у близини мора

Уколико на летовању за пецање изаберемо реку у близини мора, упецаћемо врсте риба којих има и на нашим водама . Систем пецања је исти, разлика је једино уколико пецамо у делу улива реке у море. Ту је могуће посрећити се морском рибом која залази у реке и не удаљава се много од улива. И овде се најчешће пеца ципал, и то на хлеб, као што се лови караш.

Мирослав Бундало