Нагла захлађења, отопљења, киша, ветар…, фактори су који својим деловањем неретко награђују риболовца богатим уловом, али понекад доводе и до очаја.

О утицају ветра (као и о свему другом), мишљења риболоваца су различита. Док једни тврде да, на пример, шаран следи ветар и да је боље пецати са „ветром у лице“, други су мишљења да правац ветра нема утицај на успех у риболову. Али, утицај ветра се може посматрати и овако: ветар изазива струјање воде, односно таласе, чиме се вода обогаћује кисеоником, потом, ветар воду брже хлади или загрева, а утиче и на покретање разних ситних животиња, којима се риба храни.

На местима са мањом дубином јаки таласи замутиће воду и смањити видљивост у њој, а бука коју праве таласи смањују утицај буке са обале, па тиме и опрезност рибе. Зато риба прилази ближе обали него по мирном времену. Пецајући у разним ситуацијама, приметио сам да управо по јаком ветру и таласима могу рибу уловити и на местима где иначе дању, по лепом и мирном времену, немам готово никаве шансе.

Пре него што размотримо ситуације када ветар има утицаја на пецење на одређеном месту, подсетићу на то да су риболовци одавно почели да повезују правац ветра са успехом у риболову. Још пре двадесет година се могло чути да „када дува северац паметан риболовац не одлази далеко“, да „јужни ветар гура риби мамац право у уста”. Међутим, по питању утицаја ветра са запада или истока, наилази се на потпуно другачија и супротстављена мишљења.

Осим правца још неке карактеристике ветрова имају утицај на одређену ситуацију. Веома је важно да ли је то топао или хладан ветар! Овде нема неке прецизно одређене границе за температуру по којој би одредили да ли је ветар топао или хладан, већ треба упоредити температуру ваздуха са температуром воде. Ако је температура воде мања, а темература ваздуха већа, онда је у питању топао ветар. Али ако је темература воде 20 степени, онда се ветар од 17 степени сматра хладним. Ово је важно јер се показало да шаран пре следи топао него хладан ветар!

Такође, битна је и снага ветра. Било какав ефекат много боље ће изазвати јачи ветар, који прави велике таласе, од поветарца. На жалост, ништа не може бити идеално, па колико год добра доносио јак ветар који утиче на наше место пецања, он ће правити и проблеме. Није упште пријатно стајати на јаком ветру. Забацити на жељено место је такође много теже, отежано је и коришћење чамца. Таласи и струјање воде изазвано ветром носе разну прљавштину, грање или траву на најлоне па често долази до нежељеног померања система. За превазилажење  таквих проблема требало би одабрати место тако да добијете какву-такву заветрину за нормално пецање, а сву опрему додатно обезбедити од превртања, јер ко подцени снагу ветра јуриће прибор по ливади или ће жалити за оштећеним прибором. За побољшање стабилности самих система, требало би их подесити тако да врхови штапова скоро додирују воду и употребити олова уз помоћ којих ће већи део најлона бити спуштен до дна, где струјање воде има мањи утицај.

Још једна битна ствар је постојаност ветра. Ветар који без веће промене интензитета дува дужи период, дуже од једног дана, много је бољи од краткотрајних ветрова. Најбоље се пролази када исти ветар дува неколико дана узастопце.

Ветар који у току дана мења правац и интензитет је оно што рибопловац најмање желе да виде.

На малим затвореним водама које су богате рибом, ситуација је понешто другачија, и појава мало јачег ветра, после периода мирног времена, изазваће већу активност риба у веома кратком року. Струјање воде које изазива ветар тада готово моментално покреће рибу ка местима где је утицај ветра највећи. Наравно, не значи да је риба најактивнија буквално уз саму обалу на којој завршавају таласи, јер је превише мутна, наталожен муљ.., али искуство говори да се боље пролази у близини те обале него у заветрини.

Kаква је ситуација зими? Температура воде је од пресудног утицаја на активност рибе. Виша темепратура воде утиче повољно на метаболизам шарана, па тада брже вари храну и самим тим више и чешће се храни. Kако је у том периоду године температура воде ниска, активност шарана је сведена на мимимум, а риба се повлачи у дубину, јер је тамо вода нешто топлија и тада је утицај ветра много мањи. Са повећањем температуре ваздуха, а самим тим и воде, активност рибе је повећана на местима где се вода најбрже загрева. То су места на води са мањом дубином. Тада топлији ветар има позитиван утицај на таквом месту, док хладан „враћа“ рибу у дубину.

Предности које доноси ветар ипак су ограничене и зависне од површине и отворености воде, а нарочито периода. У том периоду, пецање на местима под утицајем ветра неће увек бити успешније, али ће сигурно бити чешће успешно него пецање у заветрини. Наравно, не треба због ветра баталити места где шаран увек има природне хране и заклон (пањеви, грање, канали), а која су увек актуелна.

Мирослав Бундало

Фото: Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content