2019-01-03T19:37:19+01:00 3. јануара, 2019. 19:37 |

КУТАК ЗА РИБОЛОВЦЕ: Водимо рачуна о мамцима

Током хладнијег дела године, у мртвој сезони, од Нове године до почетка марта, многи риболовци почињу правити мамце и остављати их за ловну сезону. Зато је важно знати како их заштитити од кварења кроз дужи временски период.

Храна за рибе мора бити беспрекорна. У случајевима кад се мамци фабрички производе, конзерванси су нужно зло. Неки од најпознатијих светских произвођача мамаца праве класичне боиле, али и замрзнуту варијанту истих без конзерванса.

Ради „тестирања“, један колега риболовац отишао је на седам дана у риболов носећи половину боила који су били замрзнути и другом половином направљеном са конзервансом. Прва три дана пецао је изузетно добро на свеже одмрзнуте мамце, док је риба од тренутка када је почео да је храни мамцима са конзервансом почела битно слабије да узима. Потези нису сасвим престали, али су се готово преполовили. Паметном је и једна озбиљна опомена доста, па ово искуство шаранџије прихватају као велику школу за убудуће.

Ако пецамо краће, до два дана, онда неће бити проблема због кварења. Међутим, ако се одлучимо на дуготрајније пецање, неопходно је знати како их сачувати.

ЗАМРЗАВАЊЕ

Замрзавање мамаца је међу нашим риболовцима најраспрострањенији  и најпопуларнији начин. Дакле, направимо жељену количину боили, осушимо је на дан у сувој, топлој и проветреној просторији, расподелимо у најлон врећице по килограм или два и замрзнемо.

Kада нам затреба свежих мамаца извадимо их из замрзивача и безбрижно пецамо. Међутим, ако нам такви мамци требају након три до четири дана, онда смо у проблему. Остављени у најлон врећици (на собној температури или мало испод ње), они ће се убуђати и постати неупотребљиви. Но, има неколико решења и за то. Може им се продужити век трајања тако што ћемо део мамаца који нам на почетку риболова не требају ставити у мобилни замрзивач са улошцима. Неки пецароши у краћим риболовима врло успешно користе тактику вишекратног замрзавања и одмрзавања мамаца. Неки тврде да такве боиле одлично раде, али сигуран сам да им у дужим риболовним излетима учинак опада. Гледајући са научног становишта, једном одмрзнути мамци највише вреде у прва 24 сата, а после тога им нагло квалитет опада, док се након трећег дана почињу кварити.

СУШЕЊЕ

Уколико се сушењем на решетки или у мрежици, у топлој и сувој просторији, на промаји, из мамаца извуче влага, они се волуменом смање, отврдну и више се не кваре.

Најбоље је сушити их лети, на тавану, на промаји врућег ваздуха. Тако осушени кроз две недеље постану отпорни на кварење и ако их држимо у сувим картонским кутијама или у папирнатим кесама, ради спречавања влаге, могу трајати јако дуго.

Друга опција је да их сушимо у стану на пешкиру или на новинама. Тада треба што чешће окретати и мењати подлогу (нови пешкир, новине или картон), која не сме бити влажна. Док смо на пецању добро је сваког дана мамце извадити и обесити у хлад под неко дрво. Избегавајте директно излагање мамаца јаком сунцу, јер ће врло брзо сви попуцати. У случају кише најбоље  је склонити их у ауто.

СОЉЕЊЕ

Постоји више начина да осушене мамце сачувамо у таквом стању. Један од најлакших је сољењем. На десет килограма боили, у неку канту или у кесу, сипати од пола до килограм соли. Пошто је со хидроскопна, одмах ће упити воду из мамаца. Тако ће се со наизглед смочити и постати влажна, а мамци суви. Тако усољени мамци ће без проблема, на нормалним температурама, понекад потрајати и до 6 месеци. Пре употребе довољно је само их мало протрљати и такве користити. Иначе, мања количина соли је сама по себи атрактиван додатак мамцима који шарани изузетно воле.

ШЕЋЕРЕЊЕ

Са шећерење је слично као и са сољењем. Користи се иста количина шећера, који такође упија воду и тако је извлачи из мамца који се без влаге не може покварити. Ушећерени мамац је трајно заштићен од кварења јер је сва влага из њега завршила у шећеру који око мамаца и на око изгледа влажно. Исто као и у претходној ситуацији, шарани шећер јако воле, поготово током топлијег дела године, тако да ушећерене мамце можемо користити такве какви јесу.

АЛКОХОЛ

Чињеница је да сваки добро осушени мамац, ако се опере алкохолом и суво спакује, престаје да буде кварљив. На тај начин се са њега скида велики број гљивица и бактерија које су носиоци процеса кварења, такође се додатно одстрањује влага и тако продужује век мамца. Међутим, цена алкохола у малопродаји и само непознавање овог начина заштите, чине га још увек међу нашим риболовцима врло ретко коришћеним.

КОНЗЕРВАНСИ

Конзерванса има више врста, али баш и нису пожељни, иако су понекад неизбежни. Постоје мање и више штетни конзерванси. У суштини, они мање штетни имају краћи век чувања од кварења и обрнуто. За риболовне мамце можемо користити готово све конзервансе који се и иначе користе у припремању зимнице, а један од најчешћих и најмање штетних је лимунова киселина у комбинацији с кухињском сољу.

Мирослав Бундало