Поштоваоци стваралаштва једног од најзначајних песника, радијског и телевизијског доајена Душана Радовића у прилици су да до четвртка 20. јуна у Галерији обојене светлости Центра за културу Пожаревац погледају  документарну изложбу „Био једном један лаф ”, и кроз  40 плаката са фотографијама и текстовима и неколико експоната на којима су исписани његови афоризми, упознају или присете сегметата из песниковог живота и рада. Приликом отварања поставке, посетиоце је испред институције домаћина поздравио Предраг Пауновић, док су о изложби и великом Душку говориле Владислава Ивковић Марковић и Виолета Ђорђевић из Библиотеке града Београда.

Овом поставком уз помоћ богате породичне документације, као и документације РТС-а и Позоришта на Теразијама, публици се прибилижавају не само пишчево породично окружење, већ њгови пријатељи, љубав према фудбалу, начин рада и стваралаштва. Подсећања ради, поменути пројекат покренут је 2014. када је обележено три деценије од смрти Душана Радовића и чинило га је неколико сегеманата: округли сто на коме су излагали еминентни књижевници, књижевни критичари, интелектуалаци, савременици и сарадници Душка Радовића, штампање зборника радова и  израда културолошко-документарне изложбе о животу и стваралаштву великана наше књижевности и културе.

Изложба „Био једном један лаф – Душан Радовић”, чију  реализацију је покренула Библиотека града Београда а подржало Министраство културе и информисања Републике Србије, као сегмент поменутог пројекта, до данас је обишла око четрдесет градова широм земље, а њене ауторке су уз Владиславу Ивковић Марковић и Виолету Ђорђевић и Олга Красић Марјанови као и дизајнер поставке Снежана Рајковић.

В.Винкић

Фото:Б.Николић

Share.

Comments are closed.

Skip to content