Једна од најмасовнијих манифестација у општини Жагубица, “Привег“, одржана је на дан зимских задушница у селу Лазница. Ова традиционална  манифестација обичајног карактера једна је од најархаичнијих у Србији и ове године окупила је велики број учесника  из Жагубице и  суседних општина.

Целодневна манифестација почела је дефилеом учесника кроз Лазницу.  Учествовала су културно- уметничка друштва из Рановца, Бобова, Стамнице  и околних  места. Централни догађај манифестације је паљење „привега“, ватре која  се намењује  душама преминулих. Уз трубаче, формирано је коло које се према обичајима такође, намењује  преминулима. На тај начин се чувају народни обичаји Хомоља и успомене на преминуле. Преко ове манифестације преносе се на будуће генерације.

Програм је настављен у Дому културе у Лазници.  У културно уметничком делу учествовали су  КУД „Извор“ Лазница , „Јасиково“ „ Русаљка“, „ Нересница“, „Жика Поповић“ из Рановца, „ Света Тројица 2016“ Бобово, „Вук Стефановић Караџић“ из Стамнице и “Влашко коло“ из Осанице. Испред Општине Жагубица, учеснике је поздравио и посетиоце заменик председника општине Жагубица Предраг Ивковић. Манифестација има и сајамски карактер и многобројна удружења жена тог дана имају штандове са кулинарском понудом и рукотворинама.

Манифестацију „Привег“ је организовало  Културно уметничко друштво „Извор“ из Лазнице, Туристичка организација општине Жагубица и КПЦ „Јован Шербановић“ Жагубица. Генерални покровитељ манифестације је Општина Жагубица.

Share.

Comments are closed.

Skip to content