2021-10-22T09:58:47+02:00 22. октобра, 2021. 09:58 |

Легенда научне фантастике пред пожаревачком публиком

У Малој сали Центра за културу Пожаревац синоћ је приређено књижевно вече чији је гост био уважени писац Проф. др Зоран Живковић који је најширој читалачкој публици познат у области научне фантастике за коју је 2003. године добио Светску награду (World Fantasy Award) у категорији новела.

Рената Минић и Зоран Живковић на синоћној трибини

Домаћин књижевног дружења са Живковићем била је Рената Минић, руководилац костолачког одељења Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац док су у фокусу били критичко издање романа „Зли дуси“ Фјодора Михајловича Достојевског и аудио издања Живковићевог новог романа „Бела соба“.

Књижевник је овом приликом указао на потребу објављивања критичког издања јер су у фокусу четири јубилеја везана за Достојевског: 200 година од рођења и 140 година смрти Достојевског, али и стопедесетогодишњице изворног објављивања „Злих духова“ и стогодишњице објављивања првог превода овог романа на српски језик.

Када је о „Белој соби“  реч, њом се Живковић вратио писању прозе после петогодишњег прекида, са жељом да тим романом заокружи свој књижевни опус. „Бела соба” појавиће се у штампаном издању крајем ове године као дванаести том Живковићевих сабраних прозних дела у издању Завода за уџбенике док је Трећи програм Радио Београда ово дело, које је читао сам аутор,  емитовао током лета  у осамнаест наставака.

Дела вишеструко награђивано у светским оквирима а стваралаштво Проф.др Зорана Живковића изучава се и на северноамеричким универзитетима.

Влада Винкић

Фото: Горан Минић