2021-10-08T09:09:32+02:00 8. октобра, 2021. 09:09 |

Лекари препоручују вакцинацију

Према информацији добијеној у Дому здравља Пожаревац, дневно се у Ковид амбуланту јавља просечно око педесетак пацијената. Последње седмице септембра у амбуланти је обављено укупно 263 прегледа и 15 пацијената је упућено на болничко лечење. Од свих прегледаних, позитивних на корону је било 53.

Директорка Дома здравља, др Снежана Стојковић упозорава да и даље мора да се води рачуна о мерама заштите:

Др Снежана Стојковић

-Генерално, ситуација је озбиљна зато што велики број људи пролази кроз Ковид амбуланту. Препорука је и даље да се сви придржавају мера, да носе заштитне маске ако су контакту са другим људима и у затвореном простору, да држе дистанцу, да не долазе у контакт са зараженимa. Требало би редовно проветравати просторије. Свакако, препорука је вакцинација, што укључује и другу и трећу дозу вакцине, поручује др Стојковић и додаје да је ситуација озбиљна, да нико, без обзира на узраст, није имун на вирус. 

Др Стојковић каже да су у циркулацији ових јесењих дана и други вируси, тако да ће се у другој половини октобра радити вакцинација против сезонског грипа, као и сваке године. Ипак, према резултатима обављених тестирања, корона вирус је доминантан.                   

При оваквим променама времена требало би водити рачуна о облачењу и о имуно систему. Унос витамина Ц, цинка, магнезијума, витамина Д по препоруци лекара је неопходан.

Од јануара 2020. године  првом дозом вакцинисано је 6.978 грађана. Другу дозу је примило 29.160, а трећу бустер дозу је примило 5.548 грађана. Пожаревац има добар обухват вакцинацијом, али заостају друге општине браничевског округа.

Препорука је да се добије и трећа бустер доза. Вакцине могу да се комбинују, каже др Снежана Стојковић. 

 КОД МЛАЂЕ ДЕЦЕ БЛАЖИ СИМПТОМИ

Др Дејан Миленковић

Др Дејан Миленковић, начелник школског диспанзера Дома здравља потврђује  да се број деце школског узраста оболеле од ковида у последња два месеца повећао:

-Када гледамо овај септембар у односу на новембар и децембар прошле године имамо четири пута више суспектне и оболеле деце. Сваког дана, према тестирањима,  двоцифрен је број позитивних. Толико наши лекари успеју да прегледају и да се ураде лабораторијски налази. Сигурно нам промакне неко дете са блажим симптомима болести, ако је већ у изолацији са родитељима.

Петак, 24. септембар, био је најкритичнији, јер је за једно пре подне било 26 позитивне деце. Зато су појачане медицинске екипе за суботу и недељу. Током оба дана деца се тестирају пре подне од 7 и 30 до 9 и 30. Раде им се лабораторијски налази и тестирање. Истог дана стигну резултати антигенског теста и лабораторије: 

-Деца која су позитивна шаљу се 14 дана у изолацију. У међувремену се раде контролни налази. Након тога, ако је дете добро, враћа се у колектив без накнадног тестирање што одређује лекар. Код блаже клиничке слике, која се не уклапа у корону, уз добре лабораторијске налазе, непотребно је да дете буде тестирано, каже др Миленковић.

Током лета од короне су више обољевали средњошколци и старији основци. Поласком у школу граница се спустила тако да има и деце у другом разреду основне школе позитивне на корону:

-Што су деца млађа, блажи су симптоми, каже др Миленковић и додаје да до сада није било компликација ни лоших искустава. Препоручује да се сва деца старија од 12 година вакцинишу и заштите од тежих симптома.

Иначе, од маја када је почела вакцинација, па до 1. септембра, 112 деце је имунизовано.

                                                                Д. Деурић