2018-08-05T10:25:55+02:00 5. августа, 2018. 10:25 |

Лице и наличје сиромаштва

 

Пројекат суфинансира Министарство културе и информисања Републике Србије

 


Право на здравље и квалитетнији живот

 

Удружењу „Друштво Ром Костолац“ одобрено је по пројекту „ Корак до инклузије“, 750.000 динара. Ово удружење је за средства конкурисало почетком 2018. године по позиву за пројекте невладиних организација у складу са Локалним акционим планом за побољшање положаја Рома на територији Града Пожаревца. Основни циљ пројекта је изградња и адаптација купатила социјално угроженим породицама ромске националности које живе на територији ГО Костолац. Ова активност је и садржана у Локалном акционом плану за побољшање положаја Рома на територији Града Пожаревца. Пројекат ће се реализовати током наредних шест месеци.

             На основу висине одобрених средстава, Пројектом ће бити обухваћено 12 вишечланих ромских породица са малом децом из три костолачка насеља: Колишта, Канала и Дидиног села. Расподела грађевинског материјала и санитарија за опремање купатила почела је у другој половини јула. Породици Нусрета Керимовског је првој испоручен материјал за опремање купатила. Са супругом Елизабетом и три мале ћерке Нусрет живи у насељу Колиште и до њихове улице и куће још нису стигли водовод и канализација. Породица се обрадовала овој помоћи са надом да ће водовод стићи до јесени. Керимовски, иначе, ради у ПД „РИО“ Костолац, а ова помоћ ће им, како каже, олакшати живот:

             -Једноставно сам отишао у Ромску канцеларију и рекао да имамо кућу али немамо услове за живот и изашли су нам у сусрет. Уписали су нас и ето, добили смо све за купатило. Припремили смо просторију и пошто немамо канализацију, морамо да урадимо септичку јаму. Водом се снабдевамо са шмрка па ћемо набавити хидрофор, ако не буде прикључка. Добијамо цеви, плочице и на крају санитарије. Врло сам задовољан и захваљујем се пуно организацији, која нам је ово омогућила.

                                                 Роми у Костолцу

На подручју Градске општине Костолац живи 2659 припадника ромске националности. Званични подаци показују да је то готово петина од укупног броја становника. Нека од ромских удружења невладиног сектора сматрају да их је више, чак четвртина од укупног броја  становништва ГО Костолац. Највећи број Рома живи у три костолачка насеља, на Каналу, у Колишту и Дидином селу. Ниједно од ових насеља није комплетно опремљено потребном инфраструктуром, водоводом, канализацијом, топлификацијом, прихватљиво уређеним улицама. Као и у другим срединама, један од већих проблема ромске заједнице је незапосленост као последица недовољног образовања и недостатка квалификација. Они који су запослени, најчешће раде физички најтеже, најједноставније и најмање плаћене послове попут сезонских.

             Сви фактори који воде ка сиромаштву су ту: необразованост, незапосленост, неадекватни услови становања, вишечлане породице са многобројном малом децом. Еманципација и интеграција у друштвену заједницу ромске националне мањине, без обзира на њена настојања и званичне канале и покушаје отварања, често застане и због необавештености условљене непознавањем језика и писмености као и норми друштва.

У Костолцу је 2014. године отворена Канцеларија за ромска питања која посредује између ромске националне мањине и локалне самоуправе. Тачних података колико је социјално угрожених људи ромске националности у Костолцу, нема.

             Радојка Морина из ромског Удружења „Руж“ које је партнер на пројекту каже да су управо породице са малом децом приоритет.

Критеријуми на основу којих се додељује материјал за опремање и адаптацију купатила су вишечлане породице са децом узраста од новорођенчади до пет година, као и деца  обухваћена образовним системом, приходи које породица остварује, болест или инвалидитет, постојање елементарних услова за изградњу купатила – прикључци за струју, воду као и могућност самосталне уградње грађевинског материјала.

                 БЕЗ ОСНОВНИХ УСЛОВА ЗА ЖИВОТ

Иначе, и прошле године је „Друштво Ром Костолац“ кроз пројекат „Индивидуална решења за адаптацију купатила“ омогућило опремање купатила за   15 породица које припадају социјално најугроженијим категоријама.

Удружење „Друштво Ром Костолац“ настоји да учини све што може на побољшању услова живота ромске популације и њеној еманципацији и инклузији у ширу заједницу али и очувању посебности културе и ромске традиције. Бајрам Морина, који води ово удружење од оснивања 2011. године, добро је упознат са проблемима  ромске заједнице у Костолцу и настоји да јој  кроз конкретне кораке и адекватну помоћ, олакша живот. Једна од таквих активности је и израда пројеката  окренутих унапређењу услова становања.

 -Разлог настанка оваквог пројекта, каже Бајрам Морина, председник Удружења, је положај и стање у којем се одређен број породица ромске националности, а нарочито оних са више деце, налази. Поред тога што живе на граници сиромаштва, без елементарних услова за живот, и без или са минималним приходима, ове породице оскудевају и у најосновнијим хигијенским потребама. Као последица оваквих животних услова, ненамерно и несвесно, долази до кршења многих права деце као што су право на живот и развој, право на образовање, право на здравље, право на одговарајући животни стандард.

              Морина додаје да на основу података којима располаже Ромска канцеларија у Костолцу и „Друштво Ром“, преко четрдесет породица живи у условима недостојних човека, без могућности да квалитетно задовољи хигијенске потребе, односно нема изграђена купатила и тоалете.

-Поред обезбеђивања потребног грађевинског материјала, наше удружењe ће корисницима пружити и финансијску помоћ приликом укључивања деце у образовни систем, у остваривању права на здравствену и социјалну заштиту, прибављању потребне документације, у саветовању, консултовању и стручном надзору. Велику помоћ у овоме, као и приликом процене потребног материјала и његове набавке, имамо од НВО „Визија“ из Крагујевца, која има дугогодишње искуство у реализацији пројеката оваквог карактера и са којом смо у претходних годину и по остварили изузетну сарадњу, каже Бајрам Морина.

   Д. Деурић

 

*Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства

Извор: Новине „Реч народа“