2021-01-04T11:15:31+01:00 4. јануара, 2021. 11:15 |

Лидер хуманости

ЦРВЕНИ КРСТ ПОЖАРЕВАЦ У ПРОТЕКЛОЈ ГОДИНИ

Епидемија корона вируса која није заобишла ни нашу земљу показала је колики је значај хуманитарних организација као што је Црвени крст.  Пожаревачка организација Црвеног крста,  као највећа и најстарија хуманитарна организација у Пожаревцу, својим деловањем и програмима  које реализује,  потврдила је да има потенцијле да делује и у ванредним околностима. Користећи своје људске ресурсе, мрежу повереништва, едуковане професионалне сараднике и волонтере Црвени крст Пожаревац успео је да стигне до најугроженијих.КРВ ПРИКУПЉАНА 68 ПУТА

Према речима секретара Црвеног крста Пожаревац Саше Обрадовића, 2020. година  је била изузетно тешка, али захваљујући великој хуманости радника, волонтера и армији добровољних давалаца крви, нису изневерили оне којима је помоћ неопходна. 

Саша Обрадовић

-Пожаревљани су показали да су најхуманији и најплеменитији људи, шише пута. Током 2020. године, у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије, организовали смо 68 акција добровољног давања крви. Одазвало  се 4.056 добровољних даваоца, а прикупљено је 3.547 јединица за потребе лечења пацијената у Општој болници у Пожаревцу, Клиничком центру и болницама у Београду, рекао је Обрадовић, истакавши да се прикупљање крви одвијало према планираном распореду, јер су крв и компоненте крви стално потребне пацијентима.

Акције су реализоване у складу са свим мерама које је донела Влада Републике Србије током ванредног стања како би се обезбедила максимална заштита добровољних давалаца, али и волонтера Црвеног крста Пожаревац и чланова екипе из Института за трансфузију крви Србије.

    У акцијама су током 2020. године учествовали: Војни синдикат Србије, Синдикат правосуђа Србије – КПЗ Забела, Удружење ратних ветерана Србије, Гранична полиција, Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис Пожаревац, запослени у Термоелектрани „Костолац Б“, синдикат и руководство ПД „ПРИМ“ Костолац, Основна школа „Краљ Александар Први“ и средње школе из Пожаревца, Градска општина Костолац, Синдикат „Независност Костолац услуге“, ПД „Георад“ Дрмно, Удружењa „Не дамо светиње“ и Мото братство „Острог“ из Пожаревца, Синдикат Електромораве Пожаревац као и запослени у Црвеном крсту Пожаревац.

 

Дневно 850 оброка 

Народна кухиња основана је 1995. године и ради непрекидно већ 25 година. Тренутно опслужује 850 корисника, те се сваког дана припреми толико оброка.

-Храну дистрибуирамо шест дана недељно на пет пунктова у Пожаревцу и Костолцу. Током  2020. године припремљено је и дистрибуирано укупно 274.885 куваних оброка за кориснике Народне кухиње, рекао је Обрадовић.

 

НА КУЋНУ АДРЕСУ 

    У години епидемије Црвени крст Пожаревац доказао је да је лидер хуманости. Мисија Црвеног крста, да олакшава људску патњу, пружа помоћ угроженима, спашава животе и здравље људи, своје право лице показала је током трајања ванредног стања.

 Волонтери су у сарадњи са геронтодомаћицама свакодневно били на терену, помажући старијима од 65 година. Одлазили су у куповину хране, лекова и хигијенских средстава, уместо старијих суграђана који су због ванредног стања и сопствене безбедности требали да остану код своје куће. 

  – Посећено је  500 домаћинстава и 80 старих самачких домаћинства, а обухваћено је 907 старијих грађана којима је помоћ била потребна. Свим корисницима Народне кухиње који су старији од 65 година оброци су достављани на кућну адресу, а од 16. марта до 8. маја, достављена су 273 кувана оброка. Формирали смо и Инфо центар за психосоцијалну подршку који је користило више од 1.200 наших суграђана, рекао је Обрадовић.

Сигурније школе и вртићи

    У оквиру пројекта ,,Сигурније школе и вртићи’’ подржаног од стране Еразмус+ програма током октобра месеца Црвени крст Србије је реализовао семинар стручног усавршавања за просветне раднике. 

    -Школе и вртићи су базе наших знања и вештина и из тог разлога усмеравамо своје капацитета и пружамо подршку просветним радницима и установама за обнављање постојећих и стицање нових знања и вештина, рекао је Обрадовић.

ДОНАЦИЈЕ

 Уз помоћ Града Пожаревца, у сарадњи са Штабом за ванредне ситуације, обезбеђена су средства за набавку 1.400 хигијенских и 700 ланч пакета за социјално угрожено становништво, као и кориснике Народне кухиње. Пакети су дељени на територији  Пожаревца и Костолца, као и у околним насељима.

Помагали су и појединци у удружења. Хуманитарац Живорад Ђурић, познатији као Жића Марадона, донирао је значајна новчана средства којима су обезбеђене заштитне маске за породице корисника Народне кухиње у Пожаревцу и Костолцу. Удружење пчелара Града Пожаревца уручило је Штабу за ванредне ситуације Града Пожаревца донацију од 186 килограма  меда и 50 бочица прополис капи. Донација је била намењена за социјално угрожена лица старија од 65 година, који се налазе на евиденцији Центра за социјални рад у Пожаревцу. Представници КПЗ „Забела“ и Трговинске радње „Маја“ из Пожаревца, такође су обезбедили 400 пакета за социјално угрожене.

-Захвалио бих се и предузећу „Natura MNM“ из Шевице на донацији 2.000 кг купуса у вакумираном паковању, Радету Илићу из Пожаревца на донацији 460 везица младог лука и Мирославу Миљковићу из Шапина који је донирао намирнице за несметани рад Народне кухиње. Ресторан „Карелија“ је донирао 400кг киселог купуса, тако да смо удужени успели да олакшамо кризни период, додао је Обрадовић.

У сарадњи са Ромском канцеларијом из Костолца донирани су Уницефови хигијенски пакети ромским  породицама са децом која живе у субстандарним насељима на територији града Пожаревца и Костолца, помогнуте су хранитељске породице на територији  Пожаревца и Жабарима, а подељени су породични пакети за игру и учење…

-Црвени крст Пожаревац је минуле године у два наврата поделио и 78 пакета хране и хигијене за социјално угрожене жене. Током септембра месеца у оквиру донације ОЕБС-а подељено је 100 хигијенских пакета за старије особе. Такође на пунктовима где се свакодневно дистрибуира храна за 850 корисника Народне кухиње у Пожаревцу и Костолцу подељена је донација Фриком сладоледа … То су само неке од донација које су се реализовале преко Црвеног крста  у овој години, додаје Обрадовић.

 У оквиру пројекта „Помоћ угроженом становништву“ уз подршку ГИЗ-а реализована је  дистрибуција пакета са хигијенским средставима и прехрамбеним производима за 50 породица у три наврата, током октобра, новембра и децембра месеца. Помоћ је поодељена у сарадњи са Ромским удружењем Браничевског округа, Друштвом за церебралну и дечију парализу, Међуопштинском организацијом глувих и наглувих и Савезом слепих.

И.Р.