У Галерији савремене уметности у Пожаревцу отворена је изложба Мите Ристића слика “Наслеђе прошлости”. Реч је о 28  радова од укупно 40 колико чини истоимени циклус настао инспирисан променама људске свести и начела вредности а у жељи да очува културни и уметнички значај ћилима. Изложбу је отворила Биљана Милосављевић Пићурић кустос, историчар уметности, истичући:

–  Композиција радова из циклуса „Наслеђе прошлости“ Мите Ристића подељена је на два дела. Као и на самим ћилимима, она је покушај представе везе између световног и духовног света. Апстрактни крајеви представљају прелазну фазу између реалног и имагинарног, а центар са орнаментом представља универзум. Комбинација живописних боја у различитим дебљинама наноса, орнамената и апстрактних елемената даје утисак тродимензионалности. Ткање уљаним бојама означава вредност тренутка, дневник људске етике, трајања и краја као почетка. Овај циклус слика представља борбу против нестајања, ограничења и заборављања.

Гостима се обратио и сам Ристић изражавајући захвалност  Народном музеју у Пожаревцу и Скупштини општине Врање на сарадњи и организацији у реализацији изложбе.

Мита Ристић  је члан Савеза професионалних уметника Москве и Удружења ликовних уметника „Ђура Јакшић“ Пожаревац. Добитник је бројних признања, између осталог златне плакете УЛУК АРТ Костолац, за допринос развоју ликовне уметности и специјалног признања Удружења ликовних уметника „Ђура Јакшић“ Пожаревац. Сликајући етно мотиве, старе куће, верске храмове и ткачке шаре, чува и презентује културну баштину врањског краја.

Изложба ће бити отворена до 15.маја.

Share.

Comments are closed.

Skip to content