2018-09-11T10:39:51+02:00 11. септембра, 2018. 10:39 |

„ЛИМЕС КОНГРЕС“ У ВИМИНАЦИЈУМУ: Историјски ехо важан за прогрес

– Бане Спасовић и Бојан Илић, градоначелник и председник Скупштине Пожаревца са сарадницима обишли учеснике светског научног скупа који се први пут одржава у Србији

У Виминацијуму је јуче, 10. септембра, завршен „Лимес конгрес“, научни скуп највишег ранга који се бави римским царством, његовим устројством, војском и границама. Конгрес је почео 2. септембра свечаношћу на Филолошком факултету у Београду, а научници су се 3. септембра „преселили“ у Археолошки парк Виминацијум где су излагани научни радови, одржаване сесије и размењивана искуства. Домаћин и организатор скупа је био др Миомир Кораћ, директор Археолошког института Београд и АП Виминацијум.

Учеснике „Лимес конгреса“ посетили су током боравка у Виминацијуму градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и председник градске Скупштине Бојан Илић са сарадницима. На пријему који је организован у петак увече 7. септембра у римској кући, централном месту археолошког парка Виминацијум, градоначелник Пожаревца је пожелео добродошлицу научницима пристиглим из целог света речима:

-Град Пожаревац који је много векова касније оформљен и развијен у непосредној близини главног вашег предмета интересовања, поносан је на Виминацијум и чињеницу да му овај локалитет територијално и припада. Захваљујући доктору Кораћу и његовим сарадницима, често нас пријатно изненади неко ново откриће о животу некадашњих становника овог значајног римског града. Ипак, не усуђујем се да данас вама причам о његовом историјату уверен да о овој теми као и о историјату читавог римског царства од вас нема већих експерата у свету.

Градоначелник Пожаревца пренео је и свој лични утисак везан за археологију:

-Сматрам, рекао је, да би прогрес на овој планети био далеко бржи и већи када би пажљивије слушали ехо историје. Слушајући поруке које нам доносе ваша открића можемо усвојити заборављена знања, навике али, и избећи понављање старих грешака. Желим вам сву срећу да на том путу и овај Конгрес пружи свету значајан допринос. Како би вам помогли у томе пружићемо све од себе да се пријатно осећате у овом крају наше лепе Србије, уверени да ћете Конгрес у Виминацијуму завршити са већим знањем и богатијом професионалном каријером. Већ се радујемо да ће те се вратити заједно са својим породицама као наши познаници, туристи и као наши пријатељи.

Себастијан Зомер, немачки археолог на пријему је захвалио проф. др Миомиру Кораћу и градоначелнику Пожаревца уручио вредан поклон, књиге које су објављене као резултат научних истраживања и представљене на претходном светском археолошком „Лимес конгресу“ у Инголштату.

„Лимес конгрес“ у Виминацијуму окупио је око 600 научника из 49 земаља са свих 6 континената. За све њих је то била јединствена прилика не само да размене искуства већ и да посете изузетно значајна археолошка налазишта у Србији. Осим Виминацијума и Ђердап, Сирмијум, Нови Сад, Београд, Феликс Ромулијану, Медијану и Царичин град код Лебана.

Већина учесника Конгреса у Виминацијуму је била смештена у управо изграђеном „Каструму“, реплици војног логора у којој су некада живели припадници римских легија. Мада десет пута мања копија него некадашњи римски логор, „Каструм“ на аутентичан начин оживљава време када су у њему боравили легионари. Са капацитетом од 480 лежајева, од следеће године ће бити организован као „дечији римски камп“. Зато се непосредно поред њега гради и опрема „авантура парк“ попут римског војног полигона за вежбе.

Д. Деурић