Није чест случај да пожаревачка публика једну монодраму пропрати смехом и сузама а награди дуготрајним аплаузом, као што се то догодило вечерас у Сали Народне библиотеле „Илија М.Петровић“. Наиме, у низу занимљивих и квалитетних програма, ова културна институција уочи Дана жена понудила нам је монодраму „Лина, од камена тврђа“ Јована Д. Петровића у драматизацији Милисава Миленковића, режији Иване Богићевић Леко и извођењу глумице Југословенског драмског позоришта Весне Станковић.

Сама монодрама настала је пре дванаест година, приликом сусрета са драматургом Милисавом Миленковићем који је младој глумици предложио да се окуша у тексту Јована Д.Петровића „Лина од камена тврђа“. Можда је свему пресудио и детаљ да је радња смештена у околину Петровца на Млави, одакле потиче и сама глумица а „Лина“ написна по истинитим догађајима које је писцу испричала његова бака. Метаморфозу од шеснаестогодишње девојке до старице којој се остварила жеља да бар на кратко поврати болешћу изгубљени вид, изузетна Весна Станковић изаткала је веома емотивним приказом типичне необразоване жене  којој су се током живота смешили и срећа и туга. Реалност и околности превагли су и код ове жене на ону тежу и тужну страну и гледаоце подсетили да Лина не мора да буде само са хомољских поднебља, већ било ког дела Србије, а недаће и сналажење у њима, учвршћују уверење главног лика да је човек тврђи и од камена.

Иначе, Весна Станковић је за улогу Лине на Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну била први женски двоструки лауреат, поневши са овог значајног надметања Златну колајну жирија и Златну колајну публике, а иста рола јој је донела и низ заслужених признања  на још неколико такмичења.

Текст и снимак: В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content