2018-10-23T12:48:38+02:00 23. октобра, 2018. 12:43 |

Листа кандидата за чланове Националног савета / Listo kandidatov za člane Nacionalnega sveta

Пројекат „Словенци  Браничевског округа“ суфинансира Министарство културе и информисања РС  / Projekt „Slovenci Braničevske regije“ sofinancira Ministrstvo za kulturo in informiranje RS. 
Серијал текстова биће објављиван на српском и словеначком језику.

 

Представљамо вам листу кандидата за чланове Националног савета, на предлог Друштва “Сава”. Гласање за Национални савет заказано је за 4. новембар, а право гласа имају сви који су уписани у Посебан бирачки списак словеначке националне мањине.

Листа је састављена по абецеднем реду.

САША ВЕРБИЧ, носилац листе

Рођен 6. марта 1948. у Београду. Студирао на Факултету за хемијску технологију и природне науке Универзитета у Љубљани. Дипломирао 1972. и до 1974. године радио у привреди. Од 1974. до 1992. године радио у државној администрацији СФРЈ као специјални саветник у Савезном министарству за унутрашње послове. Затим од 1992. до 2003. године поново ради у привреди. Од 2003. до 2013. је потпуно посвећен раду у спорту.

Актуелни је председник Друштва Словенаца у Београду – Друштва Сава.
Актуелни је председник Националног савета словеначке националне мањине у Србји.

АНИЦА САБО

Аница Сабо је рођена у Београду 1954. године. Након завршене средње музичке школе „Јосип Славенски“ (теоретски одсек и фагот) 1974. године, студирала је паралелно на два одсека – за композицију (класе С. Рајичића и С. Хофмана) и за дувачке инструменте (фагот, класа И. Туршича). Дипломирала је и магистрирала на одсеку за композицију (1986) у класи Срђана Хофмана. Докторирала је из области Теорије уметности и медија на Универзитету уметности у Београду. Бави се композиторским и теоријским радом.

У наставничко звање је била изабрана 1992. године. Од 2011. године свој педагошки ангажман посебно артикулише кроз рад на предмету Методика теоријске наставе на мастер академским студијама. Поред рада на ФМУ по позиву је била ангажована на Академији уметности у Новом Саду, Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, Музичкој академији на Цетињу и Академији лепих уметности у Београду. Ангажована је као предавач на семинарима за усавршавање наставника.

АУРЕНА ДИНИЋ

Аурена је дипломирана економисткиња и Мастер маркетинга и односа са јавношћу. Поседује радно искуство у непрофитном и профитном сектору. Своју каријеру је развијала у правцу маркетинга а потом и људских ресурса. Да би допунила своје знање у области управљања људским ресурсима у процесу је стицања звања Трансацкионе аналитичарке – саветнице у једном од праваца психотерапије. Како у приватном животу тако је и у професионалном окренута побољшању процеса, модернизацији и иновацијама, тако је и тренутно на позицији да води иновације у интернационалној компанији Делхаизе Сербиа.

Активна је чланица Друштва Словенаца „Сава“, поготово је ангажована у креирању стратегије Друштва, као и у пројектима и међународним догађајима за младе Словенце. У слободно време волонтира за непрофитне огранизације, чита, плива и планинари.

БИЉАНА МИЛЕНКОВИЋ-ВУКОВИЋ

Етнолог и дипл. библиотекар саветник. Рођена у Београду (1961) где је завршила основну и средњу школу. Дипломирала на Одељењу за етнологију и антропологију Филозофског факултета у Београду. Запослена у Етнографском институту САНУ на пословима из библиотечко-информационе делатности (1998 и даље). Секретарка Секције библиотекара и књижничара Заједнице института Србије и чланица у Матичној комисији за доделу звања у високошколским библиотекама Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“. Чланица Етнолошког друштву Србије у коме је изабрана у Суд части (2011-2015).

У Друштву Словенаца у Београду – Друштву Сава чланица председништва (2010-2015) и Одбора за културу (2014-2018). Чланица Савета и Уредништва Билтена Друштва Словенаца „Сава“ у Београду (2007-2010), уредница (2010-2011), а главна и одговорна уредница (2011-2014). Главна и одговорна уредница часописа Словеника : часописа за културу, науку и образовање у издању Националног савета словеначке националне мањине (2015 и даље).

ДИНО ДОЛНИЧАР

Дино Долничар је рођен у Београду 1980. године, где је одрастао, живи и ради. Дипломирао на Факултету драмских уметности у Београду 2010. године, на Катедри за снимање и дизајн звука.

Од 2002 до 2013. године је радио као сниматељ и дизајнер звука на Радио телевизији Србије.

Паралелно са ангажовањем на РТС, ради на Факултету драмских уметности од 2008. године као студент-демонстратор и демонстратор, 2013. године изабран је у звање асистента, док је 2016. године изабран је у звање доцента.

Тренутно је докторанд на Докторским уметничким студијама у драмским и аудиовизуелним уметностима при Факултету драмских уметности у Београду.

Члан је Савета Факултета драмских уметности на позицији заменика председника. Делегат је скупштине и члан је Одбора за културу друштва Словенаца „САВА“ у Београду. Члан је организационог одбора фестивала „Дани словеначког филма“.

ДРАГОМИР ЗУПАНЦ

Рођен 1946. године у Љубљани. Основну школу и гимназију је завршио у Београду. Студирао је филмску режију и 1971 године дипломирао у класи професора Александра Петровића.

Од 1972 године члан је УФУС-а где је једно време водио Стручну трибину. Од 1974. до 1977. године је био уредник филмског програма СКЦ-а, од 1985. до 1990. године био је уредник забавног програма РТВ Црне Горе. Од 1996. године је главни редитељ на РТС-у.

Члан је Академије филмске уметности и науке. Живи и ради у Београду.

ЂОРЂЕ ВЕСЕЛИНОВ

Рођен 5. јула 1967 у Словењ Градцу у Словенији, по мајци Словенац. До своје пете године живео је у Словенији, у Нови Сад дошао са родитељима 1972. године где се и школовао и остварио породицу. Живи у Новом Саду са супругом и троје деце.

Ђорђе Веселинов је по занимању електроинжењер, смер аутоматика и рачунарство. Оснивач је једне од првих фирми у области информатике у Новом Саду и Србији » Bit computers«, преко које стиче богато искуство у организовању и вођењу фирме и реализовању разних догађаја. Поред продаје и сервиса рачунара у склопу фирме организује центар за информатичку обуку и едукацију. Иза себе има више од 20 година успешног пословања и присуства на сајмовима и манифестацијама у области рачунарства.

Од 2014. године за потребе Друштва Словенаца Кредарица обавља дужност секретара Друштва и послове одговорног лица, задатке стручног организатора у култури и руководиоца пројеката на манифестацијама, културним приредбама, стручним екскурзијама и гостовањима. Ђорђе Веселинов је активан учесник у планирању и реализацији свих културних догађаја и у другим областима деловања Друштва и као дугогодишњи члан Управног одбора у два мандата и секретар Друштва у првом мандату и члан Уредничког одбора Билтена Кредарица доприноси сталном напретку Друштва, покреће и реализује низ успешних пројеката и захваљујући његовом ангажовању подиже сарадњу са свим релевантним институцијама које су задужене за неговање и развој словеначког идентитета припадника словеначке мањине и Друштава Словенаца у Србији на веома висок ниво.

Ђорђе Веселинов се у слободно време бави високогорским планинарењем и алпинизмом. Од 2017.године добија статус спортисте националног ранга на основу испењаних врхова у протеклом периоду.

ЕЛЗА АЈДУКОВИЋ

Елза Ајдуковић, рођена Уллен, је рођена у Мурској Соботи 1961. године и по националности и држављанству је Словенка. Основну и средњу школу је завршила у Мурској Соботи, професионално се бави дизајном ентеријера, превођењем са словеначког језика на српски и обратно, повремено помаже у учењу словеначког језика за потребе запошљавања, размене студената или боравка у Словенији.

Живи у Новом Саду где се преселила из Словеније због брака, има два одрасла детета, сви су уписани у Посебан бирачки списак словеначке националне мањине од 2009.

Активна је чланица Друштва Словенаца Кредарица у Новом Саду, председница Управног одбора и чланица уредништва Билтена друштва. Поводом десете годишњице друштва примила је сребрну, а приликом петнаесте годишњице друштва добила је златну медаљу за допринос раду ДС Кредарица.

Од 2012. године чланица је Националног савета словеначке националне мањине у Републици Србији.

ИВИЦА ГРУДЕН

Рођен 1955.год. у Грделици. Основну школу и гимназију завршио у Грделици ,а Правни факултет у Нишу где живи и ради. Отац удате церке . Заједно са женом води кројацку радњу за шивење дечје гардеробе.

 

 

ЈАДРАНКА БУГАРИНОВ

Рођена 09.04.1962. у Вршцу. Завршила средњу економску школу и ради као референт рачуноводства у Основном суду у Вршцу. Чланица је Друштва Словенаца „Кула“ из Вршца од 2008. године, а од јуна 2017. године и председница истог Друштва.

 

ЈОСИП ВЕБЕР

Рођен у Панчеву 28. априла 1968. године. Завршио је Средњу економску школу у Панчеву и Средњу саобраћајну школу у Београду. Након тога студирао је Вишу хотелијерску школу у Београду где је дипломирао 1997. године, након чега уписује Природно-математички факултет у Новом Саду. Студије завршава 2000. године са највишом оценом на дипломском испиту и уписује постдипломске студије. Од 2000. до 2002. године радио је у Жељезницама Црне Горе као шеф службе за односе са јавношћу.

Након тога бавио се организацијом културних програма, концерата, позоришних представа и разних изложби на просторима бивше СФР Југославије. Од 2008. године добија запослење у „Железницама Србије“ где ради као новинар у Медија центру. Оснивач је и први председник Удружења Словенаца Јужног Баната „Логарска Долина“ у Панчеву, а од 2014. године члан је Националног савета словеначке националне мањине и председник Одбора за информисање.

И даље је активан у организацији разних културних програма, а као члан неколико културно уметничких друштава успешно наступа као виолиниста. Бави се и издаваштвом, а до сада је објавио три књиге из историјата железнице као и монографију „Словенци у Јужном Банату“, првој књизи о Словенцима са ових простора. Ожењен је са Кристином Вебер.

МАЈА ЂУКАНОВИЋ

Рођена 27. маја 1962. у Љубљани, у Београду завршила основну и средњу школу, где је и дипломирала, магистрирала и докторирала на Филолошком факултету, на којем од 1989. предаје словеначки језик, сада у звању редовног професора. На Филолошком факултету у Београду је увела студије словеначког језика као паралелне студије на Катедри за Општу лингвистику. Чланица Друштва Сава у Београду од његовог оснивања 2001. године, где је до 2007. предавала словеначки језик. Изабрана у Национални савет словеначке националне мањине у првом и другом сазиву. Председница Одбора за образовање, аутор и коаутор културних пројеката, у којима активно учествују пре свега млади. Поред бројних научних чланака аутор је или коаутор Граматике словеначког језика, Српско-словеначког и словеначко-српског речника, уџбеника за највиши ниво учења словеначког језика и стручних студија.

МАРИЈА ВАУДА ПИЛИПОВИЋ

Марија Вауда Пилиповић, рођена 1961. у Београду. Завршила Факултет примењене уметности у Београду 1986, катедра вајарства. Члан Улус-а. Има статус самосталног уметника.

Професионално се бави визуелном уметношћу. Излагала на бројним самосталним и групним изложбама у земљи иностранству. Радови јој се налазе у збирци Музеја савремене уметности у Београду и приватним колекцијама. Бави се разноврсним аспектима визуелне уметности (слика, скулптура, видео, фотографија, цртеж, хепенинг, перформанс, дигитална слика), писањем о феноменима у оквиру уметности, педагошким радом, примењеном уметношћу.

МИЛЕНА СПРЕМО

Милена Спремо је рођена 29.01.1978 у Љубљани. Након завршене гимназије у Камнику уписала је Филозофски факултет Универзитета у Љубљани где је 2002. године дипломирала и тиме стекла стручно звање универзитетско дипломирани филозоф и професор географије. Постдипломске студије наставила је на филозофском факултету Универзитета у Љубљани, те на Одсеку за филозофију 2007. године стекла научни назив магистра науке са подручја метафизике и онтологије. На Филозофском факултету Универзитета у Љубљани је 2016. године успешно одбранила докторску дисертацију и тиме стекла назив доктора наука са подручја филозофије.

САША РАДИЋ

Рођен 19.08.1982. године у Пожаревцу. Средњу медицинску школу-смер фармацеутски техницар завршио је у Пожаревцу, Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу и стекао стручни назив дипломирани правник.

Председник је Удружења Словенаца из Костолца, које је део Друштва “Сава” из Београда. Организовао учење словеначког језика у Костолцу као и Централну прославу “Прешернов дан” уз присуство више од 200 Словенаца из целе Србије, представника Амбасаде Републике Словеније и надбискупа Београдске надбискупије.

Члан је Националног савета и изабран је за потпредседника Извршног одбора Националног савета.

 

(ПРЕВЕДЕНО НА СЛОВЕНАЧКИ ЈЕЗИК)

 

Listo kandidatov za člane Nacionalnega sveta

Predstavljamo vam listo kandidatov za člane Nacionalnega sveta, katere predlaga Društvo Sava. Volitve za Nacionalni svet bodo 4. novembra, volilno pravici pa imajo vsi, ki so vpisani v Poseben volilni seznam slovenske narodne manjšine.

Lista je sestavljena po abecednem redu.

 

SAŠA VERBIČ, nosilec liste

Rodil se je 6. marca 1948 v Beogradu. Študiral je na Fakulteti za splošno kemijsko tehnologijo in naravoslovje Univerze v Ljubljani. Diplomiral je l. 1972 in je do leta 1974 delal v gospodarstvu. Med letoma 1974 in 1992 je bil zaposlen v državni administraciji SFRJ kot specialni svetovalec v Zveznem ministrstvu za notranje zadeve. Zatem je od leta 1992 do leta 2003 ponovno opravljal službo v gospodarstvu. Od l. 2003 do 2013 se je popolnoma posvetil delovanju v športu.

Je aktualni predsednik Društva Slovencev v Beogradu – Društva Sava.

Je aktualni predsednik Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji.

ANICA SABO

Anica Sabo je bila rojena leta 1954 v Beogradu. Po končani srednji glasbeni šoli Josip Slavenski (teorijski oddelek in fagor) leta 1974 je študirala paralelno na dveh oddelkih – za kompozicijo (učenka S. Rajčića in S. Hofmana) in za pihalne inštrumente (fagot, učenka I. Turšiča).

Diplomirala in magistrirala je na oddelku za kompozicijo (1986) v skupini Srđana Hofmana. Doktorirala je s podočja teorije umetnosti in medijev na Univerzi umetnosti v Beogradu. Ukvarja se s kompozitorskim in teorijskim delom.

Profesorskemu poklicu se posveča od leta 1992. Od leta 2011 svoj pedagoški angažma še posebej artikulira prek predmeta Metodika teoretičnega poučevanja na magistrskem akademskem študiju. Poleg dela na FMU je bila na povabilo angažirana na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, Fiološko-umetniški fakulteti v Kragujevcu, na Glasbeni akademiji na Cetinju in na Akademiji lepih umetnosti v Beogradu. Deluje kot predavateljica na semirajih za izpopolnjevanje učiteljev.

AURENA DINIĆ

Aurena Dinić je diplomirana ekonomistka in magistra marketinga in odnosov z javnostjo. Ima delovne izkušnje iz neprofitnega in profitnega sektorja. Svojo kariero je razvijala v smeri marketinga in zatem tudi človeških resorsov. Da bi izpopolnila svoje znanje s področja upravljanja s človeškimi viri, je vključena v proces pridobitve naziva Transakcijska analitičarka – svetovalka v eni od psihoterapevtskih smeri. Kot v zasebnem življenju, tako je tudi kot profesionalke usmerjena k izboljšanju procesov, modernizaciji in inovacijam. Trenutno deluje kot vodja inovacij v mednarodnem podjetju Delhaize Srbija. Je aktivna članica Društva Slovencev Sava, kjer je posebej angažirana v oblikovanju strategije društva in pri projektih ter mednarodnih dogodkih za mlade Slovence. V prostem času je prostovoljka v neprofitnih organizacijah, rada bere, plava in planinari.

BILJANA MILENKOVIĆ-VUKOVIĆ

Etnologinja in dipl. bibliotekarka svetovalka. Rojena v Beogradu (1961), kjer je končala osnovno in srednjo šolo. Diplomirala na Oddelku za etnologijo in antropologijo Filozofske fakultete v Beogradu. Zaposlena v Etnografskom inštitutu SANU na nalogah iz knjižnično-informacijske dejavnosti (od 1998). Sekretarka Sekcije bibliotekarjev in knjižničarjev Skupnosti inštitutov Srbije in članica v Matični komisiji za podelitev nazivov v visokošolskih knjižnicah Univerzitetne knjižnice „Svetozar Marković“. Članica Etnološkega društva Srbije, v katerem je izvoljena v Častno sodišče (2011-2015).

V Društvu Slovencev v Beogradu – Društvu Sava članica predsedstva (2010-2015) in Odbora za kulturo (2014-2018). Članica Sveta in Uredništva Biltena Društva Slovencev „Sava“ v Beogradu (2007-2010), urednica (2010-2011), ter glavna in odgovorna urednica (2011-2014). Glavna in odgovorna urednica časopisa Slovenika : časopisa za kulturo, znaost in izobraževanje Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine (od 2015).

DINO DOLNIČAR

Dino Dolničar se je rodil v Beogradu leta 1980, kjer je odraščal in kjer živi in dela tudi danes. Diplomiral je leta 2010 na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu, na Oddelku za snemanje in dizajn zvoka.

Od 2002. do 2013. leta je delal kot snemalec in dizajner zvoka na Radio-televiziji Srbije.

Paralelno z angažiranjem na RTS od leta 2008 dela na Fakulteti dramskih umetnosti kot študent-demonstrator in demonstrator, leta 2013 je pridobil naziv asistenta, leta 2016 pa je postal docent.

Trenutno je doktorand na Doktorskem umetniškem študiju dramskih in avdiovizualnih umetnosti na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu.

Je član Sveta Fakultete dramskih umetnosti, s funkcijo namestnika predsednika. Je delegat Skupščine in član Odbora za kulturo Društva Slovencev Sava v Beogradu. Je član organizacijskega odbora festivala Dnevi slovenskega filma.

DRAGOMIR ZUPANC

Rojen je leta 1946 v Ljubljani. Osnovno šolo in gimnazijo je dokončal v Beogradu. Študiral je filmsko režijo in leta 1971 diplomiral v razredu profesorja Aleksandra Petrovića.

Od leta 1972 je član UFUS-a, kjer je bil tudi vodja strokovne tribune.

Od leta 1974 do leta 1977 je bil urednik filmskega programa v SKC, od leta 1985 do leta 1990 pa je bil odgovorni urednik zabavnega programa RTV Črne Gore. Od leta 1996 je glavni režiser na RTS-u.

Je član Akademije filmske umetnosti in znanosti.

Živi in dela v Beogradu.

ĐORĐE VESELINOV

Rojen 5. julija 1967 v Slovenj Gradcu v Sloveniji, po materi Slovenec. V Sloveniji je živel do svojega petega leta, v Novi Sad pa prišel s starši leta 1972, kjer se je tudi izšolal in si ustvaril družino. Živi v Novem Sadu z ženo in tremi otroki.

Đorđe Veselinov je po poklicu elektroinženir, smer avtomatika in računalništvo. Ustanovitelj je ene od prvih firm na področju informatike v Novem Sadu in Srbiji »Bit computers«, preko katere si je pridobil bogate izkušnje v organizaciji in vodenju firme in realizaciji raznih dogajanj. Poleg prodaje in servisa računalnikov v sklopu firme organizira center za informacijsko usposabljanje in edukacijo. Za sabo ima več kot 20 let uspešnega poslovanja in prisotnosti na sejmih in manifestacijah na področju računalništva.

Od leta 2014 za potrebe Društva Slovencev Kredarica opravlja dolžnost sekretarja Društva in naloge odgovorne osebe, naloge strokovnega organizatorja v kulturi in vodje projektov na manifestacijah, kulturnih prireditvah, strokovnih ekskurzijah in gostovanjih. Đorđe Veselinov je aktiven pri načrtovanju in realizaciji vseh kulturnih dogajanj na različnih področjih delovanja Društva ter kot dolgoletni član Upravnega odbora v dveh mandatih, sekretar Društva v prvem mandatu ter član Uredniškega odbora Biltena Kredarica prispeva k stalnemu napredku Društva, sproža in realizira vrsto uspešnih projektov in zahvaljujoč njegovemu angažiranju dviga sodelovanje z vsemi ustreznimi inštitucijami, ki so zadolžene za negovanje in razvoj slovenske identitete pripadnikov slovenske manjšine in Društev Slovencev v Srbiji na zelo visoko raven.

Đorđe Veselinov se v prostem času ukvarja z visokogorskim planinarjenjem in alpinizmom. Od leta 2017 ima status športnika nacionalnega ranga na podlagi osvojenih vrhov v minulem obdobju.

ELZA AJDUKOVIĆ

Elza Ajduković, rojena Ullen v Murski Soboti 8.5.1961, Republika Slovenija, po narodnosti in državljanstvu Slovenka. Osnovno šolo in Splošno gimnazijo končala v Murski Soboti, poklicno se ukvarja z oblikovanjem interiera, s prevajajanjem iz slovenskega v srbski jezik in obratno, občasno pomaga pri učenju slovenskega jezika za potrebe zaposlovanja, študentske izmenjave ali bivanja v Sloveniji.

Živi v Novem Sadu od 1986, kamor se je preselila iz Slovenije zaradi poroke, ima dva odrasla otroka, vsi so vpisani v posebni volilni imenik slovenske nacionalne manjšine od 2009.

Je aktivna članica Društva Slovencev Kredarica v Novem Sadu in predsednica Upravnega odbora ter članica uredniškega odbora Biltena društva. Ob 10. obletnici društva je prejela srebrno, ob 15. obletnici pa zlato kolajno za delovanje v DS Kredarica.

Od 2012. leta je članica Nacionalnega sveta slovenske nacionalne manjšine v Republiki Srbiji.

IVICA GRUDEN

Rojen leta 1955 v Grdelici.

Osnovno šolo in gimnazijo je končal v Grdelici, Pravno fakulteto pa v

Nišu, kjer živi in dela. Je oče poročene hčerke. Skupaj s soprogo vodi šiviljsko delavnico za otroška oblačila.

JADRANKA BUGARINOV

Rojena 9.4.1962 v Vršcu. Končala Srednjo ekonomsko šolo, danes deluje kot referentka računovodstva pri Osnovnem sodišču v Vršcu. Od leta 2008 je članica Društva Slovencev Kula iz Vršca, kjer od junija 2017. opravlja tudi vlogo predsednice.

JOSIP VEBER

Rojen v Pančevu, 28. aprila 1968. leta. Končal je Srednjo ekonomsko šolo v Pančevu in Srednjo prometno šolo v Beogradu. Zatem je študiral na Višji hotelirski šoli v Beogradu, kjer je leta 1997 tudi diplomiral, nakar se je vpisal na Naravoslovno-matematično fakulteto v Novem Sadu. Študij je z najvišjo oceno zaključil leta 2000 in se takoj vpisal v podiplomski program. Od leta 2000 do 2002 je delal pri Železnicah Črne Gore, kot šef službe za odnose z javnostjo. Zatem se je ukvarjal z organizacijo kulturnih programov, koncertov, gledaliških predstav in raznih razstav na prostoru bivše SFR Jugoslavije. Leta 2008 se je zaposlil pri Železnicah Srbije, kjer dela kot novinar v Media centru. Je ustanovitelj in prvi predsednik Društva Slovencev Južnega Banata Logarska dolina v Pančevu, od 2014. pa tudi član Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine in predsednik Odbora za informiranje. Še naprej deluje kot organizator raznih kulturnih programov in kot član več kulturnih umetniških društev uspešno nastopa kot violinist. Ukvarja se z založništvom, do sedaj je objavil tri knjige o zgodovini železnice in monografijo Slovenci v Južnem Banatu, prvo knjigo o Slovencih na tem področju. Poročen je s Kristino Weber.

MAJA ĐUKANOVIĆ

Rojena 27. maja 1962 v Ljubljani, je v Beogradu končala osnovno in srednjo šolo, ter diplomirala, magistrirala in doktorirala na Filološki fakulteti v Beograd, kjer od l. 1989 poučuje slovenski jezik, sedaj v nazivu redne profesorice. Na Filološki fakulteti v Beogradu je uvedla slovenščino kot vzporedno študijsko smer na Oddelku za splošno jezikoslovje. Članica Društva Sava v Beogradu je od njegove ustanovitve leta 2001, kjer je do 2007. poučevala slovenski jezik.

Izvoljena je v Nacionalni svet slovenske narodne manjšine v prvem in drugem sklicu. Je predsednica Odbora za izobraževanje, avtorica in soavtorica kulturnih projektov, v katerih aktivno sodelujejo predvsem mladi. Poleg številnih znanstvenih člankov je avtorica ali soavtorica Slovenske slovnice, Srbsko-slovenskega in slovensko-srbskega slovarja, učbenika za najvišjo raven učenja slovenskega jezika in strokovnih študij.

MARIJA VAUDA PILIPOVIĆ

Marija Vauda Pilipović, rojena leta 1961 v Beogradu.

Doštudirala je leta 1986 na Fakulteti uporabnih umetnosti v Beogradu, in sicer na oddelku za kiparstvo. Je članica Ulus-a in ima status samostojne umetnice.

Profesionalno se ukvarja z vizualno umetnostjo. Razstavljala je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah v domači in tudjih deželah. Njena dela se nahajajo v zbirki Muzeja sodobne umetnosti v Beogradu in v zasebnih zbirkah. Ukvarja se z raznovrstnimi spektakli vizualne umetnosti (slika, skulptura, video, fotografija, risba, happening, performans, digitalna slika), pisanjem o fenomenih v okviru umetnosti, s pedagoškim delom in uporabno umetnostjo.

MILENA SPREMO

Milena Spremo se je rodila 29.januarja 1978 v Ljubljani. Po končani gimnaziji v Kamniku se je vpisala na Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2002 diplomirala in pridobila strokovni naslov diplomirana filozofinja in profesorica geografije. Podiplomski študij je nadaljevala na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, na Oddelku za filozofijo in leta 2007 pridobila znanstveni naslov magistrica znanosti s področja ontologije in metafizike. Leta 2016 je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo in si pridobila znanstveni naziv doktorica znanosti.

SAŠA RADIĆ

Rojen 19.8.1982 v Požarevcu.

Srednjo medicinsko šolo – smer farmacevtski tehnik je končal v Požarevcu, zatem je diplomiral a Pravni fakulteti Univerze v Kragujevcu in pridobil strokovni naziv diplomirani pravnik.

Je predsednik Društva Slovencev iz Kostolca, ki deluje kot del Društva Sava iz Beograda. Organiziral je poučevanje slovenskega jezika v Kostolcu in Centralno proslavo Prešernovega dne, ki jo je obiskalo več kot 200 Slovencev iz cele Srbije, predstavnikov Veleposlaništva Republike Slovenije in predstavnikov nadškofije v Beogradu. Je član Nacionalnega sveta, kjer je izbran za podpredsednika Izvršnega odbora.

 

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају ставове органа који је доделио средства      /     Stališča, izražena v podprtem medijskem projektu, ne odražajo stališč naročnika