Прву половину године Друштво „Љубимац“ реализује у потпуности са усвојеним  планом рада са овогодишње Скупштине. Према речима Првослава Мошића, председника „Љубимца“ у протеклом периоду има непрекидне активности. Поред наступа широм Србије, као и првој изложби Удружења „Кикирез“ у Касидолу, које су чланови пропратили на адекватан начин, Секција одгајивача цвећа је после дужег времена са великим успехом наступила на овогодишњем 11. пожаревачком Фестивалу цвећа.

– „Љубимац“ је на овој великој манифестацији имао запажен наступ, а за презетнацију која је привукла пажњу великог броја посетилаца, припало нам је и посебно признање, говори Мошић. – Наступ није био ни мало случајан, јер су наши одгајивачи цвећа увек присутни како на традиционалној Изложби коју приређујемо као саставни део „Љубичевских коњичких игара“, тако и на бројних другим свечаностима.

Цвећари „Љубимца“ су изузетни познаваоци и одгајивачи а ту је и Расадник „Лебанац“ који тренутно координира радом Секције.  У разговору сазнајемо да посебну захвалност из Друштва  упућују Туристичкој организацији града Пожаревца која је изашла у сурет и уступила изложбени простор, што је у неку руку и логично, јер је „Љубимац“ већ четири деценије саставни миље града под Чачалицом.

Изложба дечијих кућних љубимаца

 Од господина Мошића сазнајемо да ће Друштво „Љубимац“ у оквиру овогодишњих „Љубичевских коњичких игара“ презентовани нешто ново и веома племенито:

– Планирано средњорочним циљевима, велики нам је изазов да у наш рад укључимо најмлађе. Тако ћемо по први пут од оснивања, током Љубичевских игара и традиционлане „Љубимчеве“ манифестације приредити Изложбу дечијих кућних љубимаца, каже Мошић –  Одлучили смо да окупимо најмлађе који ће на пригодним штандовима представити сопствене љубимце о којима сами брину у кући – без обзира на врсту животиње или постојање педигреа. Да ли је то зец, канаринац, пас, мачка, рибице у акваријуму, корњача… сваку од ових животиња њен мали власник ће имати прилику да прикаже на изложби, каже по нешто о њој, размени искуства са вршњацима…

Тим поводом основана је комисија која ће организовати Изложбу дечијих кућних љубимаца, а ни једно дете – учесник изложбе, неће се вратити кући без дипломе, медаље или каквог признања, јер овде – сви побеђују! Како нам је господин Мошић саопштио, као увод у Изложбу, ових дана су у току преговори са организаторима Летњег програма „ Под сјајем звезда“ да се у ову традиционалну манифестациују укључе деца која ће на неколико штандова у Табачкој чаршити током јула и августа приказати своје љубимце уз скромно организовани забавни програм и на тај начин привући вршњаке да се пријаве за Изложбу дечијих кућних љубимаца која ће се одржати на простору Сточне пијаце у дане традиционалне „Љубимчеве“ изложбе првог викенда у септембру.

Пријаве за учешће на Изложби дечијих кућних љубимаца моћи ће да се подносе већ првих дана јула у просторија Друштва „Љубимац“ у Синђелићевој улици у Пожаревцу.

„Љубимац“ основан у нашој новинској кући

Друштво „Љубимац“ основано је у Пожаревцу 1980. године као друштво пријатеља природе, туризма, цвећа и украсног дрвећа, птица, расне и украсне живине, пловне перади, голубова, кунића, акваристике и домаће радиности. Куриозитет је да је идеја оснивања реализована управо у просторијама наше Куће – Новинарском клубу „Реч народа“ где је „Љубимац“ и званично основан.  Прву изложбу „Љубимац“ је организовао у дворишту зграде Начелства и холу Општинског суда, касније у Хали спортова Пожаревац,  док се експонати последњих десетак година излажу у Хангару на пожаревачкој Сточној пијаци.  

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content