2021-02-20T10:24:49+01:00 20. фебруара, 2021. 10:24 |

Људи који носе маске

ВИОЛЕТА МАРКОВИЋ ИЗЛАЖЕ У ПАНЧЕВУ

У Галерији савремене уметности у Панчеву у току фебруара за  посетиоце  је отворена изложба ликовних радова под називом „30 x 30“, на којој  излаже и Пожревљанка Виолета Марковић. Поставка је првобитно отворена у децембру 2020. године у Културном центру Зрењанина. Затим су радови у јануару 2021. изложени у Кући Ћуре Јакшића у Београду, да би потом стигла у Панчево. Планирано је да иста поставка до краја године још буде приказана у Музеју Срема у Сремској Митровици и Галерији „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

Пожаревљанки Виолети Марковић ово није први пут да излаже на Међународном ликовном салону „30 х 30“ који организује Културни центар Зрењанин. На овогодишњем, петнаестом салону, представила је своје стваралаштво новим радовима. 

Поред слободних тема за које су се аутори одлучили, Салон је ове године обавезао учеснике да се представе и једним радом са актуелним задатком, „Време маски – која је твоја?“ Ово проблемско промишљање отвара све аспекте људског односа према стварности, како локално тако и глобално. Виолета Марковић, као и други аутори који су се одазвали позиву Петнаестог ликовног салона, сликарским прибором су одговарали на питања попут: како ти је када носиш маску коју не волиш, када те представља лажно, зашто људи носе туђе маске, какав је однос лажних маски и аутентичних људи, какви постајемо због маски..?

Представљено је 150 радова аутора из Србије, Хрватске, Републике Српске, БиХ, Црне Горе, Македоније и Словеније, у свим техникама и сликарским дисциплинама.

Осим учешћа на оваквим колективним изложбама, Виолета Марковић каже да до краја 2021. године планира и две самосталне изложбе, у родном Пожаревцу и Кучеву. Публици ће се представити потпуно новом концепцијом изложбе, базираној на савременој калиграфији којој је иначе посветила свој сликарски опус. Поставка ће имати 30 нових радова савремене калиграфије насталих у протеклих годину дана, у периоду трајања пандемије вируса COVID-19.

Тема изложбе је по речима Виолете Марковић, човеково место у универзуму и његов однос према планети на којој живи. 

                                                                                                   Д. Деурић