2018-10-18T09:22:52+02:00 18. октобра, 2018. 09:22 |

Лотрекове литографије и насловнице у Пожаревцу

Несторовић, Радосављевић и Бојковић                                               /Фотос: ГСУ Пожаревац/

 

У Галерији савремене уметности у току је изложба литографија и плаката насловних страница париских журнала Анрија Тулуз-Лотрека. Реч је о 25 литографија и илустрација из париских ревија чији је власник галерија „STUARTS“ у Новом Саду.

Иако период живота и рада Тулуз-Лотрека хронолошки припада и импресионизму и постимпресионизму, он је ипак самосвојна појава у француској уметности друге половине 19. века.  У оставштини од неколико хиљада цртежа, седамсто слика и стотинак литографија и акварела, осећа се уметникова повезаност са Паризом у који се преселио из родног Албија.  Лотрекова блискост са обичним људима и познавање декадентног живота у париским борделима с краја деветнаестог века, дешавањаиза кабаретске и циркуске позорнице, његови емпиријски портрети забављачког миљеа без осуде и критике, постали су обележје његовог, топлином обојеног, стваралаштва, – истакла је Марина Радосављевић, кустос, историчар уметности, приликом отварања изложбе коју је отворио др Гордан Бојковић, директор Народног музеја у Пожаревцу. Бојковић је навео  да је поставка саставни део програма обележавања Дана ослобођења Пожаревца истичући значај уметности и одржавања оваквих  културних манифестација

Присутнима се обратио и Михајло Несторовић, власник галерије „STUARTS“ који је  најавио да ће следеће године Пожаревљани можда бити у прилици да виде и дела Енди Ворхола. Отварање изложбе, која ће трајати до 29. октобра употпунио је наступ Ансамбла „Нови Звучни Талас“.