Лука Којић, ученик првог разреда Ветеринарског смера Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу, у Нишу, где је одржано Државно такмичење ученика свих средњих школа и гимназија Србије из историје,  освојио је треће место. Такмичење је организовало, уз подршку Министарства просвете, Друштво историчара „Стојан Новаковић“ поводом 210 година од Боја на Чегру.

О такмичењу највишег нивоа на коме је постигао велики успех, Лука Којић, каже:

-Питања су била тешка, а на државно такмичење, најмасовније у Србији, пласирало се само 18 ученика. Са својом професорком историје и менторком која ме је припремала за такмичења почев од школског до државног нивоа, Душицом Пантовић, темељно сам прошао сва питања. Пласман би био још бољи да сам имао више времена и да ниje било неколико пропуста у припреми због учешћа на републичком такмичењу из математике у Сурдулици где ми је за „длаку“ измакло, такође треће место, каже Лука.

 Основну школу завршио је у Табановцу као ђак генерације. При упису у средњу школу није имао никакву дилему. Као малени дечак одлучио је да ће да постане ветеринар зато што воли животиње. Овај смер у Пољопривредној школи уписао је као први на ранг листи и тим путем наставио. Након средње школе, одлучан је, уписаће Ветеринарски факултет.

Да се упорним радом може све што се хоће, показао је освојивши у великој конкуренцији престижно треће место на такмичењу из историје спојивши љубав према животињама и ветерини и интересовање пре свега, за националну историју. Успех  ученика Луке Којића на овом такмичењу није случајан. И раније су ученици Пољопривредне школе учествовали на такмичењима и освајали добре пласмане, потврдила нам је професорка Душица Пантовић.

-Ово је наш шести успех и пласман на републичком, односно државном такмичењу из историје. Ученици увек показују интересовање и с обзиром на то да смо средња стручна школа, припремамо по неколико такмичара и увек се издвоји двоје, троје најбољих. Ове године Лука је имао пласман на који смо поносни. Такође, 2014. године у Аранђеловцу је наш ученик Душан Ђурић био трећи. Годинама су се наши ученици, као једини из стручних школа, пласирали на републичка такмичења, истиче Пантовић.

           За Луку Којића професорка Пантовић каже да овим успехом није изненадио, јер је изузетно посвећен ученик, вредан и стабилан, а да колектив Пољопривредне школе и директор Видоје Вукашиновић увек настоје да обезбеде најбоље услове за рад са ђацима.

                                                                                                                                     Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content