2018-06-06T10:47:22+02:00 6. јуна, 2018. 10:47 |

„Лузитанија“ Дејана Атанацковића представљена Пожаревљанима

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу  представљен је роман „Лузитанија“ аутора Дејана Атанацковића. Госте вечери Дејана Атанацковића и Тамару Крстић, књижевну критичарку и чланицу НИН-овог жирија представила је Татјана Живковић.Аутор књиге је визуелни уметник, предаје више предмета из области визуелне уметности и културе на универзитетским програмима у Фиренци и Сијени. Сарађује са фирентинским Музејом природних наука у Фиренци на предмету историја представљања људског тела.


Представљени,  први по реду роман Дејана Атанацковића у издању Куће  „Бесне кобиле“ из Београда, овенчан НИН-овом наградом,  у средиште приповедног света смешта „Дом за с ума сишавше“ који је бомбардован током Првог светског рата 1915. године. Водећи се сопственим законима ова болница функционише као засебна република, а историјски токови су полазиште за романескну причу која прелази  у домен  фантастике.

Тамара Крстић, чланица НИН-овог жирија је истакла оригиналан приповедачки поступак у роману „Лузитанија“ Дејана Атанацковића као  један нови начин и коришћење нове перспективе приповедања на познату тему. Користећи имагинацију, богатство књижевног језика и истраживачко искуствовизуелног уметника аутор укршта слике и догађаје претварајући цео роман у једну уметничку слику са дубоким емпиријским увидом у прошлост и садашњост људског постојања и опстанка.