2018-05-01T11:12:19+02:00 1. маја, 2018. 11:08 |

Мај 1949. године

Из богате писане архиве недељника „Реч народа“ бирамо занимљиве чланке и подсећамо на актуелности које су привлачиле пажњу наших читалаца.  Упркос великој временској дистанци, један број тема је и данас веома актуелне, а неке смо, стицајем околности – заборавили.     Уверите се!

 


Илустрација из фото архива „Речи народа“

Велики митинг трудбеника

Први мај прослављен је у Пожаревцу врло свечано. Град је био окићен заставама, паролама и сликама наших и совјетских руководилаца. На Тргу ослобођења одржан је велики митинг на коме је учествовало преко 15.000 трудбеника Пожаревца. Око 9 часова на Тргу су почели пристизати поворке са села, из сељачких радних задруга, радних колектива, синдикалних подружница, Армије. Пре почетка митинга пристигла је велика поворка трудбеника костолачких рудника. Њихов долазак поздрављен је бурним поклицима.

Митинг је отворио Драгољуг Ђурић председник Градског одбора фронта, а затим се обратио Брана Стојановић, народни посланик и Стеван Драгосавац , вишеструки ударник из Костолца. После завршеног митинга, културно уметничка друштва Пожаревца и групе са села извеле су богат уметнички програм. По подне су одржане велике коњичке трке на којима је присуствовало преко 5 000 гледалаца. Увече на Тргу ослобођења одржано је народно весеље на коме је изведен уметнички програм. У Новом Костолцу одржан је спортски турнир на коме су учествовала спортска друштва „Костолац“, „Млади радник“, „Милиционар“ и Синдикална репрезентација Пожаревца.

Другог маја органозован је излет на државном пољопривредно добро Љубичево. По подне су се састали „Милиционар“ и Синдикална репрезентација Пожаревца. Победио је „Милиционар“ са3:1. Први мај свачано је прослављен и у Божевцу. Пре почетка митинга одржан је свечани дефиле на коме су учешће узели омладинци и чланови сељачке радне задруге. На митингу су говорили Бата Лазаревић, секретар Среског народног одбора и Живко Јовић, организациони секретар Среског ко-митета