2021-01-09T11:54:12+01:00 9. јануара, 2021. 11:54 |

Максималан учинак у новим околностима

ОШ „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“ ПОЖАРЕВАЦ

Имајући у виду епидемиолошку ситуацију и упутства Министарства просвете, науке и технолошког развоја, a у циљу безбедности ученика и наставника, од почетка школске 2020/21. године у ОШ „Десанка Максимовић”  настава се реализује према комбинованом моделу. Ученици од првог до четвртог разреда организовани су у две групе, А и Б, наизменично, сваке недеље, у периоду од 8 – 10:30 часова  и од 11-13.  Часови су им трајали по 30 минута.Ученици старијих разреда похађали су наставу у две групе, наизменично, онлајн и редовно, до 30. новембра, када су у потпуности прешли на онлајн наставу путем гугл учионица.Златан Радовановић

Директор школе Златан Радовановић истиче да су им најважнији приоритети – заштита здравља ученика, наставника и осталих који раде у школи као и квалитетно образовање и адекватна динамика образовног процеса у измењеним околностима.

-Сви ученици и запослени су у обавези да носе заштитне маске и спроводе прописане мере превенције респираторних инфекција. За ученике који су се определили да наставу прате од куће, организује се провера знања у школи, на посебном часу, по позиву учитеља и наставника. Сви су морали да се прилагоде новом начину рада, али то ни ђаке ни наставнике није спречило да максимално допринесу резултатима, каже Радовановић.

АКТИВНОСТИ ТОКОМ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ

2020. године, у нешто измењеној организацији, без већих манифестација, али са подједнаком радошћу, Дечија недеља је обележена од 5. до 9. октобра. Ова манифестација  се сваке године одржава у октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе,  на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала. У овом периоду спроведене су различите активности: организовање литерарних и ликових конкурса на ту тему, слање дечијих радова и сарадња са локалним новинама, листовима за децу, часописима…

Иначе, у оквиру Дечије недеље, ученици су се ангажовали на чишћењу извора на Чачалици као и околине Еколошког дома. У акцији је учествовало 36 ученика од петог до осмог разреда, две наставнице биологије и три члана Еколошког друштва „Пријатељи Чачалице”. Том приликом школи је додељена захвалница Еколошког друштва, за чување и неговање традиција на које подсећа Спомен парк „Чачалица“ и за васпитање младих када су у питању еколошке вредности.

-Поводом славе цркве Свете Петке, ученици IV/2 разреда са вероучитељицом Нелицом Андрејић и учитељицама Горицом Спасић и Наташом Филиповић, припремили су пригодан поклон, који је 27. октобра владики др Игнатију Мидићу и свештеницима Владимиру Кочаберу и Предрагу Радаковићу, предала вероучитељица Нелица Андрејић. Крајем октобра родитељи и ученици 3/1 одељења, као  и колектив школе испратио је учитељицу Терез Жиграи у пензију, пожелевши јој срећу и успех у неким новим животним улогама, каже директор.

Крајем новембра ученице четвртог разреда Нина Живић, Александра Ранчић и Софија Костић, у пратњи учитељице Марије Вјештице, посетиле су САТ телевизију, где су биле у прилици да се опробају у улози водитеља и новинара малог дневника „Инфо сатић“. Ово је за ученице било једно лепо искуство, које ће можда допринети њиховом одабиру будућег позива.

Ученици ОШ „Десанка Максимовић“ познати су и као активисти на пољу хуманости.  Уз помоћ учитеља и наставника и ове године прикупљали су чепове и предали их Удружењу „Чеп за хендикеп“. На тај начин допринели су успеху акције, у којој се новцем од рециклаже пластичних чепова набављају ортопедска помагала за особе са инвалидитетом.

                                     ЈУБИЛАРНЕ НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА

Радник године Златан Радовановић и Ученик генерације Ања Јовановић

Одлуком Наставничког већа за Дан радника у образовању за школску 2020/2021. годину награђен је Златан Радовановић, директор и учитељ, по занимању. Поводом Дана просветних радника, новчану награду добила је и Ученица генерације Ања Јовановић.

Јубиларне награде додељене су наставницима и радницима за 10, 20 и 30 година радног стажа. За 30 година награђене су наставница разредне наставе Марина Фајлер, наставница француског језика Весна Стојковић, педагог Радмила Крстевска и куварица Јагода Младеновић. За 20 година проведених у школи награђени су наставница биологије Наташа Авдаловић и секретар Саша Перић. Јубиларна награда за деценију рада у овој школи припала је наставници музичке културе Маји Савић.

                                   ДИГИТАЛИЗАЦИЈА НАСТАВЕ

Школа данас има 522 ученика рапоређена у 24 одељења, по три у сваком разреду, а ове школске године у клупе је село 66 ђака првака. Уз помоћ локалне самоуправе и Школске управе протеклих година доста се радило на побољшању, санацији и модернизацији материјално – техничких ресурса, тако да је постала једна од најмодернијих основних школа у региону, која континуирано унапређује образовно – васпитни рад, односе са родитељима, безбедност ученика, наставне и ваннаставне активности, сарадњу са предшколским установама.

-Прошле године највише пажње смо посветили набавци ИКТ опреме због онлајн наставе, трудимо се да набавимо што више лаптоп рачунара и таблета, који су неопходни за рад ученика и наставника. Уз подршку Министарства просвете школа је добила и АМРЕСТ конекцију, која подразумева доступност интернета у свим школским просторијама. Једина смо школа у граду са Самсунг учионицом, која се активно користи у настави од 2014. године. То је интерактивни кабинет који поседује 30 таблет рачунара и омогућава наставу по најсавременијим стандардима. Надамо се да ћемо ускоро још два или три кабинета опремити таквом технологијом, јер нам много значе у образовно – васпитном раду. У таквим кабинетима деца брже усвајају знања, истиче Радовановић.

Стојановић, Павловић и Радовановић у обиласку реконструисаних спортских терена

Током септембра школу су посетили градоначелник Пожаревца Саша Павловић и члан Градског већа задужен за образовање Томица Стојановић и том приликом, после поделе поклон – пакета ђацима првацима, са директором разговарали о плановима и будућој стратегији развоја школе и повећању квалитета наставе. Радовановић је их је упознао са изведеним грађевинским радовима на асфалтирању платоа, стаза и спортских терена за кошарку, одбојку и мали фудбал, чија је вредност 6,6 милиона динара. Такође, разговарали су о изградњи атлетске стазе око спортских терена, која у једном делу већ постоји и уколико се тај план оствари ово би била једина школа у граду која поседује атлетску стазу, што је велика ствар за развој спорта у Пожаревцу. А да заинтересованих у школи за атлетску стазу има, потврђује Јован Живановић, ученик III/2 разреда који је крајем октобра освојио прво место на Кросу РТС-а у Зајечару. 

У наредном периоду планирано је поплочавање предњег дела службеног улаза школе који је дотрајао, а радиће се и на замени столарије.

Прво место на Кросу РТС-а Јовану Живановићу

ЗАВРШНИ ИСПИТ НА НИВОУ РЕПУБЛИЧКОГ ПРОСЕКА

У школи се поносе чињеницом да су резултати ученика остварени на завршном испиту, редовно на завидном нивоу. Генерације осмака из ове школске средине, из године у годину уписују се у жељене средње школе и постижу изузетне резултате у даљем школовању.

Радмила Крстевскa

-Резултате завршног испита сагледавамо уз помоћ поузданих анализа Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања. Претходне школске године наши ученици су постигли изузетне резултате упркос отежавајућим условима због пандемије и преласка на онлајн наставу. Завршни испит је организован на потпуно другачији начин у односу на претходне године и то је за ученике било поприлично стресно. Међутим, овогодишња генерација, како из српског тако и из математике, остварила је резултате на нивоу републичког просека. Стандарде у области квалитета рада, ученици не само да су достигли већ су их и превазишли што је изузетно постигнуће. Претходне 2019. године опет смо били на нивоу републичког просека, а по остварењима из српског језика и математике изнад резултата на нивоу града, Округа и Школске управе. То потврђује да се у нашој школи ради врло квалитетно, професионално, у интересу ученика односно њиховог квалитетног и трајног знања. Годинама уназад око 80 одсто наших ученика уписује прву или другу жељену школу, врло мали број трећу, четврту или пету жељу, што је истовремено и резултат квалитетног рада на професионалној оријентацији, у оквиру које деци помажемо да добро процене своје интересовање, способности и могућности,  истиче Радмила Крстевска, школски педагог.

САВРЕМЕНИ ПРОДУЖЕНИ БОРАВАК

У продуженом боравку

Катарина Вељковић

Савремени начин живота све већем броју родитеља намеће потребу збрињавања деце пре и после наставе. У ОШ „Десанка Максимовић“ институција дневног боравка ученика, једна је од најсавременијих. 

-Пре или после редовне наставе, у зависности од потреба родитеља, у нашој школи организује се рад у продуженом боравку у периоду од 6 до 16 часова. Боравак редовно похађа око 25 ученика првог и другог разреда и поред израде домаћих задатака и праћења онлајн наставе, организујемо разне радионице, а деци су на располагању таблети, телевизија, школска сала и други пратећи садржаји. Са децом раде две учитељице и један волонтер, истиче Катарина Вељковић, учитељица у продуженом боравку.

 КОЛЕВКА ПОЖАРЕВАЧКЕ ОДБОЈКЕ

Настава физичког васпитања

Понос школе је одбојкашки клуб који се такмичи широм Србије и осваја бројна признања, како у мушкој тако и у женској конкуренцији. Због тренутне ситуациј, тренинзи су пре двадесетак дана обустављени, али се у клубу надају да ће се епидемиолошка ситуација стабилизовати и да ће они моћи да наставе са тренирањем.

Славиша Стевановић

Од тренера и наставника физичког васпитања Славише Стевановића сазнајемо да је у последњих двадесетак година школска селекција чак седам пута била првак Србије, а куриозитет је да су једне године дечаци били прваци Србије, а девојчице вицешампиони.

-Зато сви говоре да је ОШ „Десанка Максимовић“ колевка пожаревачке одбојке, јер многи наши играчи касније наставља каријеру у Младом раднику, Војводини, Црвеној звезди и иностранству и ми смо поносни на њихове резултате. Имамо играче који нам се, за оно што су овде научили, већ одужују куповином дресова, лопти и сличним донацијама и на тај начин показују да нису заборавили где су прве спортске кораке направили, каже Славиша Стевановић.

                                                                                                                                   Д.Д.